M. WARD: A Wasteland Companion

M. WARD
A Wasteland Companion
Bella Union

Kuutisen vuotta sitten ilmestynyt Post-War merkitsi ensimmäistä kosketustani Matthew Wardiin, oregonilaiseen laulajaan ja lauluntekijään. Albumin kotikutoinen soundi ja tarttuvat kertosäkeet viehättivät niin paljon, että hankin kerralla miehen koko tuotannon.

A Wasteland Companion on M. Wardin kahdeksas omiin nimiin merkitty albumi. Soolouransa lisäksi hän on tehnyt aurinkoisia poplevyjä elokuvatähti Zooey Deschanelin kanssa muodostamallaan She & Him -duolla ja toiminut myös Monsters Of Folk- ja Tired Pony -kokoonpanoissa. Kaikkien noiden tuotantojen läpi kulkee sama peruslinja: M. Ward tekee musiikkia joskus yksinään ja joskus pienessä ryhmässä, mutta aina syntyy tallenteita, joissa jokainen ääni on tarkasti harkittu ja jossa musiikki elää ja hengittää vapaasti.

Paikoin M. Wardin ilmaisu tulee lähelle Monster Of Folkistakin tuttua hyvää kaveriaan Conor Oberstia (Bright Eyes). He ovat kumpikin osa sitä laajaa eri puolilla maailmaa syntynyttä uutta folk-liikettä, jota voisi kutsua radioaallot valloittaneen ylituotetun ja ylikansallisen soundin antiteesiksi.

Mitään uutta ei A Wasteland Companion tarjoa. M. Ward kertoo yhä elämästään omintakeisella narisevalla äänellään, eikä mihinkään ole kadonnut hänen ainutlaatuinen kykynsä luoda kauniita melodioita, mutta nyt kun M. Ward on käytännössä tehnyt saman levyn jo niin monta kertaa, voisi toivoa rohkeaa irtiottoa omista rutiineista.