M83: Before The Dawn Heals Us

M83
Before The Dawn Heals Us
Gooom

Huumaavan luomisvoimainen trippi vai kepeää kitschiä? Siinä vasta kysymys. Vastauksella ei ole niin kovasti väliä.

Before The Dawn Heals Us on niin hullu ja hauska kokonaisuus, että sen tekijäksi tietää heti jonkun muun kuin britin. Hän onkin ranskalainen Anthony Gonzalez, multi-instrumentalisti ja suurien elkeiden mies, joka ei pelkää bombastisesti pauhaavan avaruusoopperan kirjoittamista ja kaiken kääntämistä yhdelletoista. Esimerkiksi Don't Save Us From The Flames -singlen muhkeasti mäjähtävistä rumpusoundeista ja valon läpäisemättömästä feedback-massasta olisi jopa Kevin Shields kateellinen. Ja se on paljon sanottu.

Levykannen valokuva öisestä kaupungista sekä tarinaa vievät synkät puhepätkät ohjaavat ajatukset Blade Runner -elokuvan pariin, erittäin tietoisilta vaikuttavat soundivalinnat Airin, Jean-Michel Jarren sekä My Bloody Valentinen kaltaisiin tavaramerkkeihin ja suuruudenhullu toteutus Jim Steinmanin helvetistä ulos ajamaan lepakkoon. Kolmannella M83-albumilla Anthony Gonzalez siis nautiskelee kiellettyjen hedelmien parissa paidan rintamus kosteana. Before The Dawn Heals Us -levyn loputtua olo on joko nääntynyt tai ainakin liiasta karkista turpea.

Before The Dawn Heals Us ei ole missään mielessä vuoden "paras" tai "edistyksellisin" levy, mutta monia muita superlatiiveja siihen voi liittää. Sellaisia voisivat olla vaikka viihdyttävin, mahtipontisin ja hölmöin.