Levyarvio: Ihania ääniä juustoisessa maailmassa – M83:n Antony Gonzalez hyppäsi syvään päähän

M83
DSVII
Mute

M83 eli ranskalainen Antony Gonzalez rakastaa soundeja. Niiden tutkimiseen ja niillä erilaisten tunnelmien luomiseen hän on omistanut koko nyt kahdeksan albumin mittaisen uransa. Välillä tuloksena on ollut mukaansatempaavia ja suuria massoja hurmaavia albumeita. Välillä hän uppoutuu niin syvälle elektronisten ja analogisten soundien syövereihin, että niihin ei kuka tahansa halua sukeltaa mukaan.

Nyt ollaan syvässä päässä. DSVII on jatkoa 12 vuoden takaiselle, yleisilmeeltään rauhallisen ambient-henkiselle Digital Shades Vol. 1 -albumille. Gonzales on studiossa yksin, ilman ”varsinaisia” albumeita värittäviä vierailijoita, ja sen kuulee.

Tunnin mittainen, enimmäkseen melko lyhyisiin ja aika erilaisiinkin instrumentaalitunnelmapaloihin jakautuva kokonaisuus luo vaikutelman, että Gonzales on lukinnut itsensä studioon ja astunut seuraavan kerran ihmisten ilmoille kun levy on ollut valmis. Se lilluu ihastuttavasti omassa, melko juustoisessa maailmassaan.

Kääntöpuolena on, ettei maailma aina avaudu ulkopuoliselle. Jotkut kappaleista ovat niin pieniä etteivät ne vie mukanaan, ne tuntuvat vain aihioilta. Levy on myös aivan liian dynaaminen, levoton ja paikoin jopa melodinen toimiakseen immersiivisenä ambient-teoksenakaan.

Mutta ihana näitä ääniä on kuunnella.