MAJ KARMAN KAUNIIT KUVAT: Rautaneito

MAJ KARMAN KAUNIIT KUVAT
Rautaneito
Megamania

Harjavaltalaisen Maj Karman Kauniit Kuvat -kvartetin neljännen albumin otsikon ei pidä antaa hämätä. Bändi ei ole ryhtynyt jyystämään ajat sitten viimeisen myyntipäivän ohittanutta heavyä rautaisen immen otteilla. Rautaneito on edeltäjiään kunnioittava annos modernia ahdistusta. Satunnaisesta keventymisestään huolimatta MKKK on yhä aggressiivinen ja vimmaisen intensiivinen itsensä. Nelikon takominen ja sahaaminen tekevät selväksi, että Rautaneito ei luovu rakkaudesta kipeyteen eikä halusta elää mieluiten vaikeimman mukaan. Herra Ylpön kryptisten tekstien rinnalla tämän maailman goottirockareiden ja muiden synkistelijöiden tuskaa voi lukea kuin avointa kirjaa.
”Rocktähti saa kaiken minkä haluaa” on Rautaneidon tyly, MKKK:n ympäristön havainnointiin tai parhaassa tapauksessa omakohtaiseen kokemukseen perustuva avaustoteamus. Kevytmelankolia ei ole kevyt eikä järin melankolinenkaan. Rautaneidon helmeksi kohoava Pasi sanoo -biisi on brasseineen ja romanttisena kilahtelevine pianoineen epäluonteenomaisen rauhallinen aluevaltaus. Eikä biisi mainitse Lou Reedin nimeä turhaan. Hyvällä tahdolla kappaleen soinnissa kuulee yhtymäkohtia Velvet Undergroundin Lady Godiva’s Operationiin, josta Kauko Röyhkä levytti oman tulkintansa jo reilut 20 vuotta sitten. Heti perään tuleva Romanssi jatkaa likimain samoilla linjoilla ja todistaa, että huuto ei sittenkään ole herra Ylpölle ainoa mahdollinen ilmaisukeino. Myös Bloody Valentinen mainiosti vierivä rytkytys ja kertosäkeellään CMX:n mieleen tuova Taivaanvuohi ovat Rautaneidon kovaa syleilyä parhaimmillaan.
MKKK:n aiempia albumeja enemmän melodioita ja sävyjä, mutta myös svengaavampaa rujoutta tarjoavan Rautaneidon päätösraita Minä rakastan sinua on tässä yhteydessä suorastaan radikaali otsikko. Näin ikiaikaista totuutta ja kevytmielisesti käytettynä äärimmäistä latteutta ei ensimmäisenä odottaisi kuulevan Ylpön oloisen miehen suusta.