MARITTA KUULA: Ampiaisten kuningatar

MARITTA KUULA
Ampiaisten kuningatar
Castafiorello

500 kg Lihaa -yhtyeessä kansalliselle rocknäyttämölle astuneen Maritta Kuulan sooloura on ehtinyt jo viidenteen albumiin. 9 henkeä -levyä (2002) seuranneen hiljaisuuden katkaisi vain tuplakokoelma Koko kirjo (2006), mutta nyt Kuula palaa uudistuneena ja jos mahdollista entistäkin kiinnostavampana.

Ampiaisten kuningatar -albumin humoristisen kuoren alta paljastuu arvokkaasti kypsynyt lauluntekijä ja lauluopintojen myötä entistä kuulijaystävällisempi tulkitsija. Kuulan nicomaiseen olemukseen liittynyt keimailevan kohtalokas lapsi-naisellinen tyyli on tipotiessään, minkä muutoksen myötä biisiensä parhaat puolet näyttäytyvät ilman ”harhauttavia” tekijöitä.

Ykkösrivin muusikoidemme soittama ja jo Se-yhtyeessä meritoituneen Eeva Koivusalon sovittama ja tuottama albumi on monipuolinen ja puhutteleva työ. Nyt jo huolissaan -kappale pureutuu yhä nuorempiin ikäluokkiin ulottuvien naisellisten ulkonäköpaineiden ahdistavuuteen ja kaikkia sukupuolia riivaavaan pakkomielteiseen menestyksen metsästämiseen. Albumin pysähdyttävin laulu on kuitenkin Silmät kiinni, jolla äidin lähestyvä kuolema kuvautuu omakohtaisesti koetun totena.

Vaikka Ampiaisten kuningatar sisältää vakavat hetkensä, niin kevyesti tassutteleva Einsteinin aivot ja Tyhjäpään glamrockinen beat muistuttavat myös popmusiikin leikkisyydestä.