MARY CHAPIN CARPENTER: Ashes And Roses

MARY CHAPIN CARPENTER
Ashes And Roses
Universal

Mary Chapin Carpenter on viime vuosina kokenut joukon henkilökohtaisia vastoinkäymisiä. Lyhyen ajan sisällä hänen avioliittonsa päättyi eroon, hänen isänsä menehtyi ja hän itse sairastui vakavasti. Näitä rankkoja kokemuksia joutuvat monet keski-ikäiset kohtaamaan, mutta kun ne tulivat Mary Chapin Carpenterin kohdalle yhtenä onnettomuuksien hyökyaaltona, ei arvostettu laulaja-lauluntekijä enää kestänyt, vaan vaipui vakavaan depressioon.

Ashes And Roses on teema-albumi, jokaisella solulla koettu tilitys tuskasta ja menetyksestä, mutta samalla levyn lauluissa elää toivo paremmasta huomisesta. Albumin voikin kokea matkana masennuksen synkästä yksinäisyydestä kohti valoa ja tervehtymistä. Vakavista teemoistaan huolimatta Ashes And Roses ei piehtaroi itsesäälin, surun ja menetyksen tunnoissa. Pikemminkin Mary Chapin Carpenter jakaa toivoa kaikille, jotka ovat joutuneet näiden elämän ja kuoleman vaikeiden kysymysten äärelle.

Musiikilliselta genreltään Mary Chapin Carpenter taitaa olla jo ajat sitten lokeroitu country-muusikoksi, mutta kosketinsoittaja Matt Rollingsin taitavasti tuottama ja pienen, intiimin bändin toteuttama Ashes And Roses on ilmaisultaan herkkä, akustinen folklevy.

Kuulija tietää, että pahimmat hetket ovat takana silloin, kun Mary Chapin Carpenter pystyy laulamaan onnesta: ”Don’t need much to be happy/four walls and a roof overhead/books and food in my belly/cool sheets upon the bed.” Onni rakentuu pienistä yksityiskohdista, joita emme aina edes huomaakaan.