MATTHEW E. WHITE: Big Inner

MATTHEW E. WHITE
Big Inner
Domino

1960-luvulla oli monia levymerkkejä, joiden soundin määritti useimmilla julkaisuilla käytetty talon bändi. Matthew E. White ja hänen ystävänsä pyrkivät tekemään jotain samankaltaista Spacebomb-studionsa ja levy-yhtiönsä puitteissa. Rikas Big Inner -albumi ilmestyi Amerikassa viime elokuussa ja nyt englantilainen Domino julkaisee sen Euroopassa.

Tämä levy on erinomainen käyntikortti. Sen kiireettömässä ja äärettömän inhimillisessä musiikissa kuuluu soulin, countryn, jazzin, psykedelian, The Beatlesin ja gospelin vaikutus. Seitsemän biisin ja hiukan yli 40 minuutin kokonaisuus on kuin suoraan 1970-luvun alusta putkahtanut. Kaipa sitä vanhanaikaiseksikin voi kutsua, mutta ehdottoman positiivisella tavalla.

Big Inner -albumin biisit kääntyvät usein yllättävään suuntaan, mutta tekevät sen kuin vaiston varassa, vaivattomasti ja luontevasti. Jouset, puhaltimet ja kuorot pomppaavat esiin juuri oikealla hetkellä eikä soolojakaan pelätä. Jos muhkea Big Love olisi ilmestynyt 40 vuotta sitten, sitä pidettäisiin nykyään esimerkkinä perinteisten lajityyppien onnistuneesta hybridistä.

Kolmekymppisen Matthew E. Whiten vanhemmat ovat lähetyssaarnaajia. Se saattaa selittää tekstien runsaat uskonnolliset viitteet. Kun kerrassaan huikea Brazos-finaali kurkottaa kohti kliimaksia, on pakko heittäytyä suinpäin gospel-kuoron jatkoksi: ”Jesus Christ is our Lord/Jesus Christ, He is your friend!” Tässä yhteydessä kyseinen viesti ei tunnu lainkaan kiusalliselta, vaan pelkästään nostattavalta.