MAVIS STAPLES: Livin’ On A High Note

MAVIS STAPLES
Livin' On A High Note
Anti-

Gospel-, soul- ja r&b-painotteisen roots-musiikin kuningatar on 76-vuotiaana yhä vetreä ja hyvissä äänivaroissa ja operoi levyn nimen mukaisesti myönteisellä maaperällä.

Tavallaan positiivisuus syntyi tilaustyönä, sillä laulaja halusi levylleen myönteisiä lauluja, tekijöinä muun muassa Nick Cave, Ben Harper ja Neko Case. Sitä saa mitä tilaa, eikä levyn myönteisyys kuulosta lainkaan päälleliimatulta tai tekopirteältä, päin vastoin, sen tunnelma on hyvinkin aito.

Levy kuulostaa myös hyvin perinteiseltä tai ajattomalta. Nyt eivät soita koneet, ja ihmisäänet on nostettu arvoiseensa rooliin: taustalaulajien osuus korostuu kautta linjan, myös jalan liikkeelle panevassa biisissä Love And Trust. Laulun Don´t Cry tulkinta käy Staplesin tyylinäytteestä nuoremmille, kuinka homma hoidetaan. Välillä riehakas tunnelma muuttuu hartaammaksi, mutta silloinkaan ei synkistellä, kuten Dedicated kertoo.

Rytmipainotteinen levy päättyy akustisissa tunnelmissa lauluun MLK Song, jossa muistellaan Martin Luther Kingiä. Eikä ihme, sillä tavallaan Livin´ On A High Note on kuin Kingin puheiden musiikillinen vastine. Levy ei auo uusia uria, mutta toimii vanhakantaisuudessaan hyvin.