Levyarvio: Rautarouva seitsemän vuosikymmenen kokemuksella – Mavis Staples ei osoita herpaantumisen merkkejä

Mavis Staples
We Get By
Anti-

Kasikymppinen rautarouva Mavis Staples aloitti uransa jo noin seitsemän vuosikymmentä sitten perhebändi Staple Singersissä gospelin merkeissä. Pelkästään tällä meriitillä ihmisoikeusaktivistinakin tunnetuksi tullutta laulajaa voi hyvällä omallatunnolla luonnehtia lauseella “The hardest working woman in the business”.

Taiteilijan uusin albumi käsittää protestilauluja muutoksesta, mahdollisuuksista, mustien todellisuudesta sekä Mavisille merkityksellisistä asioista. Jok’ikinen biisi huokuu laulajan sitoutuneisuutta sekä huolta veljistään ja siskoistaan. Ilmassa leijuu kuitenkin toiveikkuuden henkäyksenohut verho. Syvän etelän bluesia resonoivat kappaleet liikkuvat gospelin. soulin ja R&B:n välimaastossa. Säestys on riisuttu minimiin ja parrasvaloissa hohkaa Mavisin vahva mutta sielukas raspiääni. Tuotannossa ja duetossa häärii laulaja-lauluntekijä Ben Harper.

We Get By on mitä aukottomin albumi, varma kuin tavarajuna ratapihalla, mutta kevyt kuin kontillinen höyheniä. Ehkäpä himpun yllätyksetön, mutta kokonaisuus viedään voitokkaasti maaliin kokemuksen tuomalla rintaäänellä sekä vahvasti tunteisiin vetoavalla ilmaisulla, jonka ehdoton mestari Mavis on.