MAVIS STAPLES: You Are Not Alone

MAVIS STAPLES
You Are Not Alone
Anti-

Seitsemänkymmenen ikävuoden rajapyykin ylittänyt Mavis Staples on ehtinyt muun muassa marssia Martin Luther Kingin rinnalla, mennä melkein naimisiin Bob Dylanin kanssa ja ennen kaikkea osana perheyhtye The Staple Singersiä julkaista melkoisia klassikoita, kuten Respect Yourself. Isäpappa ”Pops” Staplesin johtama sisarkatras määritteli omana aikanaan tukevalle gospelperustalle rakennetun sielukkuuden.

Wilcon, yhden tämän hetken hienoimman yhtyeen, johtohahmo Jeff Tweedy tunnustautuu suureksi Maviksen ihailijaksi. Oli hänen ehdotuksensa tehdä yhteistyötä laulajan kanssa ja tarjoutua tuottamaan tämän uusi levy. Paperilla ajatus kuulostaa herkulliselta, varsinkin kun Wilcon muusikoita vierailee levyllä soittohommissa Staplesin oman yhtyeen jäsenten rinnalla.

Tweedy on tuottajan roolissaan vastuussa myös kappalevalinnoista. Materiaalissa löytyy niin vanhoja traditionaaleja, joita Mavis kuunteli jo lapsena, kuin esimerkiksi isä-Staplesin, Randy Newmanin, John Fogertyn ja Allen Toussaintin sävellyksiäkin.

Myös Tweedyn sävelkynän jälkeä kuullaan, mutta silti albumin paras fiilis saadaan aikaiseksi Reverend Gary Davisin I Belong To The Band, Hallelujahin aikana. Siltä löytyvää tunteen paloa ja imua olisi kaivannut läpi koko levyn. Nyt hiukan tätimäinen ja pidättelevä ote vaivaa Wilcon omassa studiossa äänitettyä kokonaisuutta, jossa periaatteessa kaikki on kohdallaan mutta se maaginen osatekijä jää puuttumaan.