MAYAN: Antagonise

MAYAN
Antagonise
Nuclear Blast

MaYan on suhteellisen tuore hollantilaiskokoonpano, josta löytyy osaamista. Tavallaan ei ollut yllätys, että yhtyeen Quarterpast-debyytti nosti yhtyeen kaksi vuotta sitten merkittäviin asemiin metallikartalle. Bändi kun sattuu olemaan Epican Mark Jansenin ja After Foreverin Jack Driessenin käynnistämä projekti, josta pian muodostui virallinen bändi.

MaYanin lähestyy sinfonista, progressiivista deathmetallia sellaisella pieteetillä, että bändin voi laskea uudeksi merkittäväksi linkiksi metallin sisällä ilmenemismuotonsa saaneiden tyylierojen välillä. MaYanin tuore levy on nimenomaan tyylien yhteensulautuma, jonka koristeellisuus on varsin hillittyä, mutta sitäkin vaikuttavampaa. Vokalistien Hennung Bassen ja Laura Macrin työskentely sujuu klassisen uljaasti. Tämän rinnalle kieli- ja lyömäsoittimet sekä örinälaulu tuovat vastapainoksi rosoisuutta, jossa koskettimet puolestaan toimivat kaiken tasapainottavana elementtinä. Tuotantovaiheessa ei ole selvästikään kikkailtu liikaa, mutta levyn soundit ovat laajat ja tasapainoiset.

Bändi paneutuu levyllään yksityisyydensuojaan tilanteessa, jossa valtiot terrorismiepäilyjen varjolla haluavat urkkia tietoja tavallisistakin kansalaisista, ja Antagonisen tunnelma osuu pelottavasti kohdalleen.