Melkein oikea soundtrack – Dungen psyketykittelee instrumentaalisti

Dungen
Häxan
Smalltown Supersound

Ruotsin parhaimmat kevytpsykedeelikot ovat livesäestäneet Lotte Reinigerin vuonna 1926 tekemää animaatioelokuvaa Prinssi Ahmedin seikkailut. Häxan ei ole leffasoundtrack sellaisenaan, vaan teosta varten sävellettyjä biisejä/teemoja studioäänityksinä ja tolkulliseksi albumikokonaisuudeksi järjesteltynä. Selkein ero ”tavalliseen Dungen-levyyn” on se, että Häxanilla ei kuulla Gustav Ejstesin lauluääntä.

Instrumentaalilevyltä ei siis löydy Pandan tai Sista festenin kaltaisia tarttuvia popralleja. Bändin muut vahvuudet loistavat sitäkin kirkkaammin. Kauniit melodiat, eläväinen bändisvengi ja kyky liukua sujuvasti utuisesta hymistelystä korskeaan psyketykittelyyn saavat enemmän tilaa. Maalailu ja jamit pysyvät Dungenin tapauksessa musikaalisina ja kreiseimmässäkin myllytyksessä säilyy joku tolkku. Wak-Wak’s portar ja Andarnas krig lienevät hulluinta Dungenin nauhoittamaa hevittelyä, mutta yhtyeen oma kauneudentaju niistäkin paistaa lävitse. Autereinen laajakangassoundi täyttää suurimman osan levyn kestosta. Hyvä täkybiisi tunnelman tutkimiseen on rauhoittavan kaunis ja pehmeänhurjalla krautgroovella ratsastava Achmed flyger.

Jos intoilet nimenomaan Dungenin sveduproge-elementeistä, tämä saattaa olla suosikkilevysi bändin tähänastisessa tuotannossa.