MEW: +-

Arvio julkaistu Soundissa 4/2015.
Kirjoittanut: Eero Tarmo.

Arvio

MEW
+-
Petroleum/Sony

Mew on yksi modernisti ahdistuneen popmusiikin suunnannäyttäjistä. Ryhmä tunnetaan paitsi valonarkojen tunnelohkareiden rauhoittavasti hurisevana siirtokoneena, myös audiovisuaalisesti kunnianhimoisena livebändinä. +- on yhtyeen kuudes studioalbumi.

Muodoltaan sidosteinen ja sielun makaronisoiva albumi

Satellites käynnistää masiinan hyvin mewmäisellä kaikki kortit tiskiin -periaatteella. Dynamiikassa löytyy, mieli valpastuu, taivas raottuu. Homma on hallitusti levällään ja arki unohtuu. Witness museilee päälinjat uomiinsa ja sitten: The Night Believer purskauttaa pintaan koko sen kirkasotsaisen kauniin ja surumielisen eleganssin, joka Mew’ssä on aina ollut upeinta. Tippa on linssissä, ihmissydän pakahtuu. Yhtyeen äänimaisema on kuin Claude Monet’n maalaus: jokainen värikylläinen veto tapahtuu tiedostamattoman ohjaamana, sen synnyttämiin signaaleihin luottaen.

Jatkossa saamme kuulla lisää jylhän kaunista bändisoitantaa sekä lukuisia anteeksiantamattoman suloisia kaikuharmonioita. Mew päästää musiikillisen ytimensä virtaamaan tavalla, joka saa kuulijan tuntemaan olevansa etuoikeutettu. Hitikkään Interview The Girlsin jälkeen albumin päättää reilu kymmenminuuttinen Rows, jonka sakeaksi suurustettu emansipatorisuus viimeistään poistaa paakut kalkkeutuneimmankin kyynikon suonistosta.

Mew on kasvanut pisteeseen, jossa sen ei tarvitse todistella tai pyrkiä olemaan itsetarkoituksellisen obskuuri. And The Glass Handed Kitesiä (2005) ja No More Storiesia… (2009) vaivannut draamallinen hajanaisuus on tiessään. Tilalla on muodoltaan sidosteinen ja sielun makaronisoiva albumi, joka ripottelee kaihoisan kauniit kiteensä reitilleen, jonka haluamme kulkea uudestaan. Water Slidesin ollessa vielä yhtyeen diskografian maistuvin annospala sitten Frengers-albumin (2003) 156:n, on pakko nostaa kädet pystyyn.

+- on sekä verbaaliset määritelmät väistävä elämyksellinen runsaudensarvi että Mew’n tähänastisen uran lähestyttävin, ehein ja tasapainoisin kokonaisuus.

Lisää luettavaa