MIDLAKE: The Courage Of Others

MIDLAKE
The Courage Of Others
Bella Union

Teksasilaisen Midlaken jälki vain paranee levy levyltä. Bamnan And Slivercork -esikoinen (2004) nyökkäili hieman Radioheadin suuntaan ja The Trials Of Van Occupanther (2006) oli onnistunut kumarrus 70-luvun softrockille. Sitä ilmaisua löytyy myös kolmannelta albumilta, mutta pääosin nyt puhaltavat uudet tuulet, vaikkakin melko levollisella tahdilla, sillä niin monta vuotta on ennättänyt vierähtää edellisestä levystä.

Nyt katseet on käännetty tiukasti 60-luvun lopun ja 70-luvun alun brittifolkiin – mystiikkaa huokuvaa kansitaidetta myöten – ja jälki on aivan erinomaista. Heti ensiraita Acts Of Man soljuu menemään niin vaivattoman kevyen kauniisti, että henki on pakahtua. Midlake on löytänyt todella hienon soundin ja soittotatsin. Yhtyeen rytmiryhmän sympaattista soitantaa on nautinnollista kuunnella ja varsinkin rumpali McKenzie Smithin ryöpsähtelevä musisointi kutittelee sielua.

The Courage Of Others on kauttaaltaan kauniiden lauluharmonioiden ja pehmeiden soundien kudelmaa. Brittifolkille ominainen kaihoisa tunnelma kantaa läpi koko levyn hienojen laulujen myötä, yhtyeen amerikkalaisuuden kuultaessa kuitenkin maukkaasti läpi. Tämän seurauksena lopputulos kuulostaa myös modernilta.
Huikeista rikkauksista huolimatta albumi tuntui aluksi hieman yksitotiselta ja loppua kohti jopa monotoniselta. Tämä vaikutelma hävisi tyystin voimasoitossa. Vuosi on vasta aluillaan, mutta yksi sen parhaista levyistä on varmasti tässä.