THE MOUNTAIN GOATS: We Shall All Be Heard

THE MOUNTAIN GOATS
We Shall All Be Heard
4AD

We Shall All Be Healed on aiemmin muun muassa kriitikkona vaikuttaneen John Darniellen tuotteliaan yhtyeen tuorein laulukokoelma. Runsaassa kahdeksassa vuodessa täyden tusinan albumeita julkaissut The Mountain Goats vannoo kokemuksestaan huolimatta sitkeästi lo-fi -estetiikan nimiin.

Sympaattisen karhea ja amatöörihenkinen levy kertoo tarinansa ehdottoman vakavalla naamalla – tai ainakin kieli hyvin piilotetusti poskessa. Linda Blair Was Born Innocentin tai Pigs That Ran Straightaway Into The Water, Triumph Ofin kaltaiset otsikot antavat syyn olettaa, että suoranaisesta tosikkoudesta ei kuitenkaan olisi kyse. The Mountain Goatsin hämmentävyyttä lisäävät biisien pienimuotoisuus ja paikoin jopa minimalistista kauneutta huokuvat esitykset, jotka ovat usein ristiriidassa laulujen synkkien teemojen kanssa. Levyn lyriikoista kun tapaa elämän varjopuolia aina huumehuuruiseen helvettiin asti.

Musiikilliselta ilmeeltään We Shall All Be Healed on pikemminkin varhaisen Violent Femmesin tapaan kevyen folkahtava kuin rockaava levy. Sähkökitara tosin saattaa pörrätä säröisenäkin mausteena, mutta viulut tuovat seuraavassa hetkessä mukaan maanläheisempää sävyä. The Young Thousandsilla laulun pontevuus ja akustisen kitaran iskujen intensiivisyys ovat kuin sukua Proclaimersin skottikaksosten räväkkyydelle. Home Again Garden Grovella kitarat hakevat vaikutteita flamencosta.

We Shall All Be Healed on The Mountain Goatsin pitkää uraa ajatellen yllättävän hiomaton levy. Äärimmillään kliinisyyteen johtava taitojen kartuttaminen ei onneksi ole aivan kaikkien artistien tai bändien päämääränä.