Levyarvio: Velhoja, baseball-legendoja ja opossumeja – Onko The Mountain Goatsin viimeisin monipuolinen vai pelkästään sekava?

Arvio julkaistu Soundissa 5/2019.
Kirjoittanut: Nuutti Heiskala.

Arvio

The Mountain Goats
In League With Dragons
Merge

The Mountain Goats on kulkenut pitkän matkan 90-luvun puolivälin yhden miehen lo-fi-projektista huippumuusikoilla miehitetyksi ja kriitikkojen rakastamaksi bändiksi. Yleensä kontrollifriikkinä tunnettu John Darnielle on tällä kertaa antanut vapaat kädet tuottaja Owen Pallettille. Tuloksena on tähän mennessä monipuolisin, mutta myös sekavin The Mountain Goats -levy.

Jos pianolla, pedal steelilla ja orkesterisoundeilla kuorrutetusta äänimaailmasta puuttuu yhtenäisyyttä, voi samaa sanoa kappalemateriaalistakin. Konsepteiltaan ja tarinoiltaan tarkemmin rajattujen aiempien levyjen sijaan In League With Dragonsilla lauletaan niin velhojen, baseball-legendojen, opossumien kuin Ozzy Osbournenkin näkökulmasta. Toisaalta on hyvä, että kokemuksen ja iän mukana Darniellelle on kertynyt uskallusta vapaammin kokeilla uusia ideoita ja toteutustapoja, mutta itsekritiikkiäkin pitäisi olla. Useampi levyn biisi sopisi paremmin erilliselle ep:lle tai singlen b-puoleksi.

Darniellen vision ja kuuntelijan välille on kertynyt tarpeettomia kerroksia koristelua niin soundien kuin metaforienkin puolesta. Mies on aiemmin pystynyt parempaan yhdellä akustisella kitaralla ja Panasonic-mankalla.

Lisää luettavaa