Levyarvio: Monipuolisuus kääntyy hajanaisuudeksi – The Mountain Goatsin vakavahenkinen folkpop on tasaista maisemaa

The Mountain Goats
Getting Into Knives
Merge

John Darniellen laulujaan esittämään perustama kalifornialaisbändi The Mountain Goats lähestyy kolmattakymmenettä ikävuottaan. Tuotteliaalle yhtyeelle Getting Into Knives on jo toinen albumi tänä vuonna. Ranskalaisen historioitsijan inspiroimana ja bändin läheisten taloudellista korona-ahdinkoa helpottamaan huhtikuussa julkaistu Songs For Pierre Chuvin tosin oli puhtaasti Darniellen soololevy.

Legendaarisen Sam Phillipsin studiolla Memphisissä yhden viime maaliskuisen viikon aikana ikuistettu Getting Into Knives tarjoaa sudittujen rumpujen keventämää Violent Femmesin sukuista rempseyttä, Hammond-urkujen värittämää soulahtavuutta ja varovaisia Calexico-vivahteita. The Mountain Goatsin indiehenkisyyteen mahtuu myös akustisvoittoista folkpopia ja savuisen saksofonin rauhoittamaa vakavuutta.

Getting Into Knives on sekä hyvässä että vähemmän hyvässä tyypillinen The Mountain Goats -albumi. John Darnielle on taitava lauluntekijä, mutta yhtyettään ja biisiensä toteutusta leimaa jossain määrin sama ongelma kuin kanadalaista The New Pornographersia. Kun The Mountain Goatsista ja Darniellen laulusta puuttuvat tunnistettavat ominaispiirteet, niin monipuolisuus uhkaa kääntyä hyveen sijasta hajanaisuudeksi.