NEIL DIAMOND: 12 Songs

NEIL DIAMOND
12 Songs
Columbia

12 Songs -albumin tuottanut Rick Rubin ilmoitti jo vuosia sitten olevansa suuri Neil Diamond -fani, mikä tuntui vähintäänkin yllättävältä lausahdukselta muun muassa Slayeriä ja Beastie Boysia tuottaneelta mieheltä. Tätä albumia kuunnellessa on kuitenkin helppo ymmärtää, mihin Rubin väittämänsä perustaa.

Neil Diamond on nimittäin elämänsä vedossa. Rick Rubinin onnistui inspiroida 64-vuotias Diamond kirjoittamaan kolmetoista briljanttia kappaletta, jotka maestro esittää levyllä mielettömällä antaumuksella. Miehen ja kitaran ympärille on orkestroitu pelkistetty taustabändi, jossa musisoivat pitkälti samat herrat kuin Johnny Cashin American Recordingsille levyttämillä albumeilla.

12 Songs muistuttaakin soundiensa puolesta Cashin viimeisistä levytyksistä. Jos Johnny Cashin lauluäänessä alkoi olla viimeisinä vuosina aistittavissa konkreettinen kuolemanläheisyys, niin Neil Diamondin kaihoisaa uutta albumia dominoi elinvoimaisuus. Hän tulkitsee ylväät uudet kappaleensa paljon kokeneen miehen vahvalla äänellä, jota on pakko pysähtyä kuuntelemaan.

12 Songs ei siis sovellu taustamusiikiksi yhtään sen paremmin kuin Cashin, Nick Caven tai Tom Waitsin kiekot. Samaa ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa kaikista Neil Diamondin tuotoksista, mistä johtuen uuteen levyyn on suhtauduttu arvostelijoiden taholta melko nuivasti. 12 Songs on kuitenkin mitä mainioin levy, joka kuuluu sisältönsä puolesta edellä mainittujen artistien levyjen kanssa samaan tummanpuhuvaan hyllyyn. Toivottavasti Rick Rubinin ja Neil Diamondin yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa.