NORTHER: Dreams Of Endless War

NORTHER
Dreams Of Endless War
Spinefarm

Tässä olisi tajuttoman kova debyytti, jos Children Of Bodomia ei olisi olemassa. Norther mättää musiikkia, jossa yhdistyvät pohjoinen death metal, 80-luvun hevin melodisuus ja mustasta metallista kielivä räyhäkkä laulanta. Paketti puetaan rajuihin tempoihin ja tietyn asteista virtuositeettia mainostaviin ratkaisuihin. Erittäin hyvä sekoitus, jolle povaisi mielellään menestystä ja pitkäikäisyyttä, mutta ryöstöpuuhat ovat liian ilmeiset.

Jos levyn kansissa ei lukisi esittäjän nimeä, luulisi esimerkiksi sinkkubiisi Releasedin soidessa kuulevansa Bodomia eikä mielikuvaa edes älyäisi kyseenalaistaa. Kuka nyt menisi noin samanlaista musiikkia tekemään? Vähän ehkä tuntuisi vaisummalta, mutta petetyksi tulisi varmasti. Pete Lindroosin lauluääni muistuttaa Alexi Laihon karjumista, mutta vielä selvempi yhtymäkohta on laulutyyli. Äänen käyttö painotuksineen on jo huolestuttavassa määrin samankaltaista. Kitaroiden ja koskettimien yhteistyö ja sooloilut tuntuvat myös tutuilta ja jopa tempot käyvät yksiin perus-Bodomhölkän kanssa.

Dreams Of Endless War viskoo hirmuisen määrän koukkuja kohti kuulijaa. Rakenteet ovat taitavia ja bändi vaikka kuinka valmis. Minkä ihmeen takia pitää mennä kusemaan syvälle toisen reviirille? On eri asia leimautua läheisesti johonkin genreen kuin yksittäiseen, kaikkien tuntemaan bändiin. Kun lahjakkuutta kerran on, se kannattaisi käyttää hyödyksi hyväksyttävällä tavalla.