Paljon muuta ja vielä enemmän – Texasin indiesuuruus Spoon on yhä voimissaan

Spoon
Hot Thoughts
Matador

Spoon löi itsensä läpi kymmenen vuoden takaisella, häikäisevällä Ga Ga Ga Ga Ga -albumillaan. Varsinkin levyn tunnetuinta raitaa The Underdogia parempia biisejä ei ole sen jälkeen tupsahdellut eetteriin ihan joka vuosi.

Hot Thoughts on jälleen erinomainen tuotos texasilaislähtöiseltä indiesuuruudelta. Spoonin yhdeksäs kokopitkä aiheuttaa kuulijalleen runsaudenpulan jalan alle pyrkivästä indierockista ja tyylikkäästä, syvälle luotaavasta popista. Jonkinlainen vertailukohta tälle kymmenen biisin kokonaisuudelle löytyy David Bowien 1970-luvun loppupuolen tuotannosta.

Dance-rockin ja uuden aallon tiiviissä vuoropuhelussa Spoon ennättää svengailla ja hämyillä karttaa käydyksi paljon muiltakin osin. Esimerkiksi Do I Have To Talk You Into It -biisi kuulostaa kuin Kashmirin jammailusta lentoon lähteneeltä idealta. Onneksi Spoonin perusta on kuitenkin vahvassa biisinkirjoituksessa itsetarkoituksellisen leikittelyn sijaan.

Hot Thoughts alkaa seksikkään funkisti ja päättyy pelottavan jatsahtavasti. Nimibiisin ja Us-finaalin väliin mahtuu paljon muuta ja vielä enemmän.