Pimeää hartautta – Behemothin nokkamiehen soololla soi black metalin sijaan akustinen kitara

Arvio julkaistu Soundissa 1/2017.
Kirjoittanut: Antti Luukkanen.

Arvio

Me And That Man
Songs Of Love Death
Cooking Vinyl

Adam Darski tunnetaan paremmin nimellä Nergal, joka johtaa suosittua black metal -yhtyettä Behemoth. Kotimaassaan Puolassa mies on saavuttanut jo julkkisstatuksen. Pimeyden voimien kanssa peuhatessa on sattunut ja tapahtunut. Kokijasta riippuen muusikon läpikäymä leukemiakin saattoi olla jumalan kosto.

Nergal on sinfonisen black metalin visioimisen lisäksi puhunut jo kauan tulevasta soololevystään. Songs Of Love And Death on lopulta tuo odotettu kantrifolklevy. Ja niin kuin ristiriitaisten persoonien monesti ollessa kyseessä, ei oikein tiedä miten siihen pitäisi suhtautua. Jos kuunnellessa tulee ajatelleeksi kenen tekemä se on, herää herkästi ajatus siitä, että puuhakas tyyppi simuloi tällä kertaa tätä luovan tekemisen osa-aluetta. Jos sulkee epäolennaisuudet sivuun, nauliutuu paikoilleen levyn tumman koskettavasta tunnelmasta.

Referenssit nousevat ryppäinä pintaan: Nick Cave, Johnny Cash, 16 Horsepower, jopa Leonard Cohen. Me And That Man ei ole käppäinen akkarilevy, mutta sovitukset ovat ennalta-arvattavia.

Vaa’an punnus painuu kuitenkin positiivisen puolelle. Levyn tunnelmassa on jotain vangitsevaa – vähäeleisimmillään pimeää hengellisyyttä, villeimmillään vanhan Bad Seedsin mielenvikaisuutta. Kun lapsikuoro veisaa pettäneensä Jeesuksen ja valinneensa helvetin maan päällä, vaikuttuu väkisinkin.

Lisää luettavaa