Rokkimakkaraa ja elämän runkkua – Ahkeran Pate Mustajärven ura niputettiin boksille

Pate Mustajärvi
60
Ratas

Pate Mustajärvi juhlii heinäkuista merkkipäiväänsä muistelmakirjalla Pate Ikurista ja massiivisella cd-boksilla 60. Kuudella levyllään ja Vesa Kontiaisen laatimine historiikkeineen 60 on samalla kuin sisarteos Popeda-järkäleelle Museorekisterissä (2013).

60 kertaa Popedan kyydissä bändin ainoana alkuperäisjäsenenä pysyneen Paten vuonna 1983 käynnistyneen soolouran jopa kiusallisen tarkasti. Juice Leskistä lainanneesta ensisinglestä alkanut 33-vuotinen matka kattaa poimintoja kymmeneltä albumilta, lukemattoman määrän singlejä ja vähintäänkin sekalaisen valikoiman yhteistyö- ja erikoisprojekteja. Materiaalin määrällinen riittävyys ei ole ollut ongelma. Ikurin väsymättömänä työmyyränä Paten on selvästikin ollut vaikea kieltäytyä hulluimmistakaan laulutarjouksista. Boksin kirjasessa biisejä kommentoidessaan Pate toteaakin Ne kuuluu nuorisoon – mä en! -kappaleen kohdalla, että ”miksi mä oon tätä laulamassa”.

123 kappaleineen 60 luotaa sekä suoraviivaisesti patetoiduilla lainabiiseillä että Patelle tarjotuilla ja muutamassa tapauksessa itse sanoittamillaan lauluilla elämän iloja ja suruja miehisen konstailemattomasta näkökulmasta. Ainoalla uudella raidalla mennään peruspatemaisesti Tyylillä maailmassa, jossa riemut ovat reteitä ja murheet syviä ja tunteisiin käyviä.