PATE MUSTAJÄRVI: Musta

PATE MUSTAJÄRVI
Musta
Poko

Tämä ikonien kohtaaminen tuntui aluksi paitsi pelottavalta myös aika väsyneeltä idealta. Onneksi Pate Mustajärven seikkailu Johnny Cashin tunnetuksi tekemien laulujen maailmassa ei täysin etene ennakkoluulojen viitoittamalla tiellä. Erityisesti Mustajärven vähäeleinen ja maestron perusmaneereista vapaa laulu on paikoitellen sangen virkistävää kuultavaa. Paten rohea baritoni soi ilman kommervenkkejä ja solistin ote Cashin musiikkiin on etupäässä luontevaa.

Erityistä emotionaalista latausta yllättävän lakonisella levyllä ei kuitenkaan synny. Pätevistä roots-miehistä koottu taustaryhmä nakuttaa luotettavasti mutta hieman unettavasti. Kansitaidetta myöten esikuvana toimineiden Cashin American-levytysten keskeinen pointti eli tuore kipinä ja intensiteetti uupuu. Koko operaatiosta jää hieman ulkokohtainen maku, eivätkä joidenkin kappaleiden sovitukselliset kikkailut edistä itse pääasian välittymistä.

Hyvästä alkuponnistuksesta huolimatta Mustajärvikään ei  saa kaivettua tarinoihin riittävän tiukkaa otetta. Pääongelma ei ole laulajassa, vaan onnettomissa käännösteksteissä. Uusien tekstien joukossa on kolme vanhaa Cash-suomennosta, jotka iskelmällisyydestään huolimatta pesevät kevyesti levyä varten tehdyt amatöörirökellykset. Kun riimit loksahtavat kohdalleen, saa Mustajärvikin tulkintoihinsa imua.