SANTANA: Corazon

SANTANA
Corazon
RCA

No niin, pyyhkäiskääpä vaikut korvistanne, sulkekaa silmänne ja ajatelkaa, että Yo Soy La Luz -kappaleessa soittaa rumpuja Cindy Blackman. Hän on ehkäpä maailman tunnetuin rumpuja soittava nainen, häkellyttävästi instrumenttiaan kurittava muusikko, joka on ennen kaikkea tullut tunnetuksi Lenny Kravitzin yhtyeestä. Nyt hän soittaa aviomiehensä Carlos Santanan levyllä tässä musiikillisesti ehkäpä levyn muusikkomielessä kunnian-himoisimmassa biisissä, jossa on mukana tööttäämässä myös jazz-legenda Wayne Shorter.

Ja nimilistan herättämät lupaukset täyttyvät. Kappale alkaa rentona lattaritanssituksena, mutta muuttuu vähän ennen puoliväliään villiksi jamiksi. Soittamisen riemu kaikuu niin, että jos tämä biisi olisi julkaistu 1960-luvulla ja siitä pääsisi nauttimaan vain harvinaiselta vinyylilevyltä, keräilijät tappelisivat biisin omistamisesta – ja sen musiikista nauttimisesta.

Biisi pystyy kuvaamaan myös 14 muuta Santanan Corazon-levyn kappaletta. Vaikka hittipotentiaalia on todella monessa kappaleessa, levystä loistaa tekemisen ilo ja intohimo enemmän kuin minkäänlainen laskelmointi ja musiikkiteollisuuden hermostuneet myyntilukuvaatimukset.

Tyylit vaihtelevat vierailijoiden mukana. Vieraslista on monipuolinen. Esimerkiksi Ziggy Marley on kaivanut isänsä aarrearkkua laulaen Iron Lion Zion -reggae-klassikon, johon tuodaan sopivasti uutta. Pitbull puolestaan räppää kiihkeässä uudelleentulkinnassa Oye 2014 Santanan omasta klassikosta Oye Como Va. Harvinaisen onnistuneesti uuteen uskoon elvytetty vanha kappale sekin.

Lisäksi mukana ovat lattaripopin suurnimet Juanes, Gloria Estefan ja monet muut meillä Euroopassa huonommin tunnetut nimet.

Toisaalla lehdessä Carlos Santana, 66, kuvailee, että viihtyy samassa huoneessa eri sukupolven edustajien kanssa. Tämä kuvaa levyä hyvin: samaa perhettä ollaan, vaikka toinen on tytär ja toinen isoäiti. Intohimoisesti tehty musiikki yhdistää.