SANTANA: Multi Dimensional Warrior

SANTANA
Multi Dimensional Warrior
Columbia

Monenlaisissa puolivillaisissa kitarasankaruuden ja osallistuvan latinoviihteen liemissä kypsynyt Carlos Santana sai vihdoin tilaisuuden täydentää Santana-yhtyeen lukemattomien hittikokoelmien sarjaa omin käsin poimitulla koosteella. Multi Dimensional Warrior on kahteen levyyn jaettu kokonaisuus lauluja ja instrumentaaleja. Laululevyllä pahimmin jauhettuja hittejä ei kuulla lainkaan, mutta instrumentaaleissa usko materiaalin kattavampaan briljanssiin pettää lähes hissimusiikiksi kulahtaneissa suosikkisävelmissä Samba pa ti ja Europa.
Vaan eipä tuon niin väliä, kun koko kooste paljastuu yhtyeen löysimmän viihdemusisoinnin ylitulvehtivaksi keitaaksi. Neljän ensilevyn alkuräjähdyksen ja vankan Supernatural-comebackin (1999) pitkien välivuosien aikana julkaistut levyt kaivetaan nyt esiin ja ne osoittautuvat juuri niin innottomiksi latinofuusion laimennuksiksi kuin ilmestyessäänkin. Se nerous, jolla energinen ja genresaumoistaan ratkeileva Santana loi bluesin, salsan, jatsin ja congan vimmaisan synteesin, noruu näillä raidoilla vain purona uomassaan.

Carlos Santanan kyvykkyydestä kitaran vingauttelijana saattaa alan musikantti saada kiksejä. Rivikuulijan tulee äkkiä ikävä varhaisen Se A Cabon särmää ja aidosti monikerroksista instrumentaalista draivia tai myöhäisherännäisen Smooth-hitin karheampaa rokkibluesin vetoa.