Levyarvio: Päättymättömät grooveorgiat Santanan tapaan – Kitaristilegenda käänsi katseensa Afrikkaan

Santana
Africa Speaks
Concord

Carlos Santana tuntui vuosituhannen alussa olleen osin levyjensä väkinäisten tähtivieraiden ansiosta jokseenkin eksyksissä. Corazón (2014) ja 70-luvun alun bändikavereiden kanssa tehty Santana IV (2016) valoivat kuitenkin uskoa tien uudelleen löytymiseen. Africa Speaks vahvistaa aavistuksen oikeaksi.

Afrovaikutteet ovat aina eläneet Santanan latinorockfuusion pinnan alla, mutta nyt Afrikka puhuu todella isoin kirjaimin. Africa Speaks on reilun tunnin soiva sukellus mantereen rytmikkään spirituaalisesti melodioitaan lennättävään sieluun. Keskeisimpinä matkaoppaina ovat espanjalaislaulajatar Buikan intohimoiset tulkinnat ja Santanan päättymätöntä grooveorgiaa tarjoava ja siitä nauttiva kitarointi, joka on energisintä ja vapautuneinta miesmuistiin. Santanan tavoittamasta uudesta inspiraatiosta kielii sekin, että Rick Rubinin tuottama albumi tiivistyi kymmenen päivän aikana äänitetyistä 49 kappaleesta.

Carlos Santanan tavaramerkkisen tunnistettava kitara puree terävästi silloinkin kun biisiin haetaan hieman epäsantanamaisempaa näkökulmaa. Hengästyttävän levyn hittiraidan Breaking Down The Doorin haitari ja brassit synnyttävät yllättäen jopa mielikuvan kaihon karavaanin kyytiin hyppäävästä Santanasta.