STURM UND DRANG: Graduation Day

STURM UND DRANG
Graduation Day
HMC

Neljän vuoden levynjulkaisutauko teki Sturm Und Drangille hyvää. Jälkikäteen viisastellen kunnon huili oli ainoa selviämisen ja kehittymisen keino.

Yläasteikäisenä tehty ensimmäinen (Learning To Rock, 2007) ja täysi-ikäisyyden kynnyksellä julkaistu toinen albumi (Rock’n’Roll Children, 2008) jättivät leiman nuoresta ja taitavasta, mutta hevin ilmeisimpiä kliseitä pyörittelevästä bändistä. Intoa ja taituruutta oli, mutta kelvollisia biisejä ei niinkään.

Onneksi Sturm Und Drangia ei kaluttu loppuun pakkotahtisella levytyksellä, vaan se päästettiin kasvamaan. Tauolla orkesteri on paiskinut töitä, sillä Graduation Dayllä se on valmis ja aivan eri tasolla kuin aiemmin. Linjaa on tarkistettu huomattavasti kevyempään ja popimpaan suuntaan ja se pukee bändiä, joka tuntuu ensimmäistä kertaa oikeasti tietävän, mitä se haluaa.

Vaikutelmassa on enemmän yltiö­melodista hardrockia kuin hevisankaruutta, tosin uudenaikaisessa muodossa. Toki bändi täräyttää pari jyräävää hevibiisiäkin ja iskee levylle mukavasti vaihtelua. Mukana on edelleen helppoja ja tuttuja sovitusratkaisuja, mutta nyt ne ovat paremmin perusteltuja ja musiikkia tukevia. Kun biisit tarttuvat kuin Hämähäkkimiehen seitti, pienet kliseet vilahtavat ohi ärsyttämättä.

Tenavatähtien aika on ohi, tilalla on täysiverinen melodisen hard- ja hevirockin yhtye. Graduation Day on Sturm Und Drangin uusi alku.