SUR-RUR: Sur-rur

Arvio julkaistu Soundissa 09/2004.
Kirjoittanut: Antti Luukkanen.
Lapua on pieni ja ahdasmielinen kaupunki Etelä-Pohjanmaalla. Se tunnetaan patruunatehtaan räjähdysonnettomuudesta ja muilutuksistaan kuuluisasta Lapuan liikkeestä.

Arvio

SUR-RUR
Sur-rur
Leipä

Lapua on pieni ja ahdasmielinen kaupunki Etelä-Pohjanmaalla. Se tunnetaan patruunatehtaan räjähdysonnettomuudesta ja muilutuksistaan kuuluisasta Lapuan liikkeestä. Tällainen kasvuympäristö ei voi olla jättämättä jälkeään punkin keinoin ponnistavaan, mutta varsin omintakeiseen lopputulokseen päätyvään bändiin.

Sur-rurin primus motor on kitaristi-vokalisti Ville Vuorenmaa, jonka ilmaisu niin laulajana kuin tekstittäjänä on ihailtavan omaperäistä. Erityisesti nuoren miehen sanoitukset vaeltavat arkirealismin ja korkealentoisuuden välillä hämmentävästi, mutta viehättävästi. Vaikka kappaleet päällisin puolin kertovat tekijän omasta elämästä, on mukaan ujutettu kuin puolivahingossa myös selkeää yhteiskunnallista sanomaa. Yhtyeen Ep-tuotantoon verrattuna albumin biisimateriaali on astetta seesteisempää, mutta vieläkin trio sijoittuu jonnekin Kollaa Kestään ja Absoluuttisen Nollapisteen välille.

Sur-rurilla on bändin toistaiseksi parhaat yksittäiset biisit (Ytimessä, Sur-rur, Läpileikkaus), mutta ensialbumia tehdessään se on haukannut liian ison palan. Taso heittelehtii ja keskittymistä vaativaa materiaalia on liikaa. Kokonaiskestosta olisi ollut välttämätöntä leikata noin kolmannes. 

Lisää luettavaa