TARJA: Colours In The Dark

TARJA
Colours In The Dark
earMUSICz

Vaikkeivät Tarja Turusen edelliset raskaan musiikin studiolevyt (What Lies Beneath, 2010 ja My Winter Storm, 2007) antaneet juhlan aiheita, ei niissä oikeastaan mitään isompaa vikaakaan ollut. Silti ne eivät jääneet vain vanhoista meriiteistä, oman rock-identiteetin löytymisestä ja kaupallisten kompromissien teosta puhumisen jalkoihin, vaan olisivat tulleet helposti ohitetuiksi muutenkin.

Colours In The Dark on onneksi Tarjan tähän mennessä paras sooloalbumi, antaen solistin uralle rockmusiikin maailmassa tarvittavaa substanssia juuri ennen kuin on liian myöhäistä. Rockin, heavyn, klassisen ja elokuvamusiikin yhdistämisen saralla levy on rohkeahko, mutta harkittu kokonaisuus. Ravelin Boléroon pohjautuva avausraita Victim Of Ritual, jonka Tarja tulkitsee kohtalokkaan oopperamaisesti, on yhdessä 500 Lettersin ja Medusan kanssa mainiota soolotuotantoa, juuri artistilleen sopivia kappaleita.

Yhteistyökumppanien nimekkääseen listaan liittyy tällä albumilla muiden muassa U2:n ja Pearl Jamin kanssa työskennellyt miksaaja Tim Palmer, joka on hionut lopputulokselle rouhean, suurellisen ja modernin soundin, joka antaa tilaa Tarjan äänelle. Cover-versiona kuullaan Peter Gabrielin Darkness yllät­täen jännittävänä, alkuperäisuskollisena ja paikkaansa puolustavimpana laulajan esittämistä lainabiiseistä.

Sinänsä komealta kalskahtavia tunnelmaväliosia ja paisuttelevia lopetuksia käytetään albumilla tehokeinona lähes puutumiseen asti. Silti Colours In The Dark on huomionarvoinen julkaisu, ja olisi Tarjan soolouran avauksena antanut erinomaisen lentoonlähdön.