THERION: Theli – Deluxe Edition

Arvio julkaistu Soundissa 2/2014.
Kirjoittanut: Antti Mattila.

Arvio

THERION
Theli – Deluxe Edition
Nuclear Blast

Yhteisarvio
Therion: Theli (Deluxe Edition)
Therion: Adulruna Rediviva And Beyond (dvd)

Adulruna Rediviva And Beyond -dvd koostuu kahdesta täysimittaisesta keikasta. Pääruuaksi tarjotaan kahden ja puolen tunnin ja peräti 26 kappaleen Live In Budapest 2007 Therionin 20-vuotisjuhlakiertueelta ja täydennykseksi kahden tunnin Live In Atlanta 2011 ProgPower-festivaalilta. Budapestissä kaikki on isompaa: lavalla marssii porukkaa kuin tietäjiä Kuopion torilla, lava-asettelu kolmine korokkeineen on massiivinen ja koko pruduktio kuin käsistä lähtenyt pikkupojan uni. Budapestissä Therion soittaa muun setin ohessa sinfonisen metallin suunnannäyttäjän, Theli-albumin kokonaisuudessaan eikä olekaan ihme, että Theli julkaistaan juuri nyt uudelleen. Atlantan keikka on selvästi Budapestiä riisutumpi, vaikka normibändeihin verrattuna neljä oopperatyylin laulajaa lavalla onkin aika hulppeaa. Uudempi setti tekee Atlantan vedosta vielä Budapestiakin laulajakeskeisemmän.

Therionin keikan seuraaminen on kaksijakoista. Välillä tuntuu, että Christofer Johnssonin visio on vastustamaton ja koko näytös suurta ja mahtavaa sinfonisen hevin juhlaa. Toisaalta silloin, kun kiertuelaulaja Snowy Shaw kuljeksii lavalla teddykarvaiset lahkeet jalassaan ja sarvet päässään, kirkusopraano vieressä ei ota rauhoittuakseen ja tanssitytöt vatkaavat, Therion on kuin oopperamusiikkia tontuille ja menninkäisille. Liki viiden tunnin toljotuksen jälkeenkään en oikein osaa päättää, kumpaa. Mutta etenkin Budapestin keikan valinnat puhuttelevat, soihan siellä Theli.

Theli oli ilmestyessään vuonna 1996 vaikutusvaltainen ja uutta luova metallilevy. Therion vei mustemmalla Lepaca Kliffothilla (1995) orastanutta sinfoniasuuntausta huomattavasti pidemmälle naislauluineen ja erityisen vahvoine klassisine piirteineen, jotka sekoittuivat tuon ajan goottilaiseen henkeen. Pelkäsin, että vuosien tauon jälkeen Theli kuulostaisi muoviselta ja päivääntyneeltä. Mitä vielä. Toki 90-luku kuuluu, mutta biisimateriaali on edelleen vahvaa ja kutkuttavasti paisuteltua. Theli määritteli paitsi Therionin uraa, myös sinfonista metallia yleensä ja on uuden tulemisensa ansainnut.

Lisää luettavaa