THERION: Les Fleurs Du Mal

Arvio julkaistu Soundissa 12/2012.
Kirjoittanut: Marko Säynekoski.

Arvio

THERION
Les Fleurs Du Mal
Sound Pollution

Christofer Johnssonin johtama Therion on samoillut pitkään klassista musiikkia ja metallisoundeja yhdistävällä maaperällä. Vaikka bändillä on riittänyt omaperäisiä ideoita, kieltämättä perusasiat ovat jo kauan pysyneet samoilla linjoilla.

Uudella levyllään Therion raivaa polkua taiteellisemman ilmaisun puolelle. Kyseessä on rockooppera ja levy koostuu pelkästään ranskankielisistä kevyen musiikin sävelmistä, joista varmasti yli puolet ovat outoa materiaalia perusmetallifaneille. Samalla levy on rohkea askel myös duurien maailmaan, jonne Johnsson ei ole aiemmin tavannut pahemmin kurkistella. Melodiat makaavat pitkälti laulajien varassa, ja bändin tehtävä on lähinnä kompata yllättävänkin vähäeleisesti. Vaikka kokonaisuus on periaatteessa taitavasti koottu, muutamien sävellysten sovitukselliset eroavaisuudet ovat kovin laajat, minkä tähden kokonaisuus hieman kärsii.

Les Fleurs Du Mal on Therionin 25-vuotisjuhlajulkaisu. Veto on sikäli rohkea, että yleensä vastaavassa tilanteessa tavoitellaan jonkinlaista summalevyä, julkaistaan kokoelma tai äänitetään massiivinen livepaketti. Toisaalta meneehän faneilta juhlavuosi mukavasti netissä surfatessa etsiessään tietoa siitä, mitä ihmeen biisejä se Johnsson oikein on mennyt tällä kertaa levyttämään.

Lisää luettavaa