Levyarvio: Kolme cd:tä, 46 biisiä, oopperaa, metallia ja iso annos kunnianhimoa – Therionin uutuus on massiivinen eepos

Arvio julkaistu Soundissa 1/2018.
Kirjoittanut: Marko Säynekoski.

Arvio

Therion
Beloved Antichrist
Nuclear Blast

Therionin päällikössä Christofer Johnssonissa on aina tahtonut olla vähän suuruudenhullun vikaa, mutta toisaalta juuri tämä piirre on usein vienyt miehen voittoihin. Nyt Johnsson on tosin haukannut tavallista suuremman palan. Therionin uutuus kun sisältää kolme cd:tä ja 46 biisiä, eli urakkaan kannattaa varata kotvanen poikineen.

Edellisellä levyllään Les Fleurs Du Mal (2012) Johnsson seikkaili ranskankielisen musiikin maailmassa, mutta nyt hän on palannut takaisin siihen ominpaansa: Beloved Antichrist on taattua metallirock-oopperaa.

Vaikka levy on konseptilevyksikin pitkä, se ei ole pitkästyttävä. Suurin kiitos tästä kuuluu lähinnä laulajille. He saavat myös reilusti tilaa, sillä bändi toimii taustalla välillä hämmästyttävänkin minimalistisella otteella. Tämän ansiosta orkesterisoittimetkin saavat riittävästi ilmaa ympärilleen leikatakseen esiin kokonaisuudesta.

Tyylillisesti Therion seilaa laidasta toiseen. Tarjolla on perinteistä heviä, perinteistä oopperaa ja tunnelmia lähes kaikilta muilta Therionin levytyksiltä. Kirjo on laaja, mutta kokonaisuus silti joltisenkin yhtenäinen ja rakennettu siten, että väsy ei pääse iskemään.

Therion kieltämättä vaatii tällä kertaa kuulijoiltaan paljon. Ongelmaksi ei muodostukaan, ettei jaksaisi. Pikemminkin kysymys on aikapulasta. Harvassa ovat ne hetket, kun Beloved Antichristin äärelle ehtii rauhoittumaan. Mutta silloin, kun ehtii, se on ehdottoman palkitsevaa.

Lisää luettavaa