VAN MORRISON: Back On Top

VAN MORRISON
Back On Top
Point Blank

Van Morrison sanoo olevansa takaisin huipulla. Väite on kohtuullisen mystinen, kun ottaa huomioon, että Morrison ei ole missään vaiheessa oikeasti huipulta poistunut. Kyse lieneekin lähinnä halusta miellyttää uutta levy-yhtiötä. Back On Topilla Van Morrison täyttää kaikki luotettavuusodotukset tekemällä jälleen kerran tasaisen varman laulukokoelman.

Back On Topin kansissa poikkeuksellisen häveliäästi käyttäytyvä artisti ”uusiutuu” nyt lähinnä lyriikkapuolella. Morrison on perinteisesti nauttinut juronpuoleisen miehen maineesta, mutta muutamat tylyn kyyniset heitot kielivät nyt entistä suuremmasta tyytymättömyydestä ja kyllästyneisyydestä.

Musiikillisesti Back On Top on bluesisia ja jazzillisia elementtejään luontevasti miksaava työ, jonka rennosta ja irtonaisesta svengistä ei miehen kärttyisyyttä voisi päätellä. Ränttäbluesinen avaus Goin’ Down Geneva on levyn harvoja ripeitä biisejä. Philosophers Stone muistuttaa samannimisestä, viime vuonna ilmestyneestä arkistojen aarteita kolunneesta tuplakokoelmasta. Levyn soitannollisesti positiivisin esitys on esi-ska -tyyliseksi blue beatiksi sovitettu Precious Time. ”Precious time is slipping away”, niin Van Morrisonilta kuin meiltä kaikilta.