Arvio: Van Morrisonilta syntyy nautittava levy rutiinisuorituksellakin – Työteliäs artisti keräsi coverlevylle nuoruusvuosien rock’n’rollia ja R&B:tä

Arvio julkaistu Soundissa 11/2023.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Van Morrison
Accentuate The Positive
Exile

Van Morrisonin normaalistikin poikkeuksellisen tiivis julkaisutahti kiihtyi tänä vuonna entisestään. Keväällä ilmestyneellä Moving On Skifflellä Morrison peruutti kauas musiikkinsa elintärkeisiin juuriin. Accentuate The Positive jatkaa samaa ajatusta pureutumalla nuoruusvuosien rock ’n’ rolliin ja rhythm & bluesiin. Coverlevyjen välissä ehti myyntiin myös instrumentaalialbumi Beyond Words: Instrumental, jolle on poimittu ennenjulkaisematonta omaa materiaalia neljältä vuosikymmeneltä.

Innostuneisuutta huokuvan Accentuate The Positiven pirteimpiä esityksiä on Johnny Burnetten Lonesome Train. Jeff Beckin kitara saa biisin lentoon ja Chris Farlowe antaa sivustatukea Morrisonin laululle. Shakin’ All Over kärsii sitä vastoin kitarakuvionsa aivan liian untuvaisesta käsittelystä. Levyn loppuun säästetyt Lucille ja Shake, Rattle And Roll saavat laulajavieraaksi Taj Mahalin.

Soittajistosta päätellen Moving On Skifflen kanssa samoihin aikoihin syntynyt Accentuate The Positive on eittämättä ennalta-arvattava ja yllätyksetön levy, mutta Morrisonin tapauksessa rutiinisuorituksellakin syntyy nautittavaa ja etenkin viihdyttävää jälkeä. Albumi onnistuu toteuttamaan ydinsanomansa ”accentuate the positive, eliminate the negative”.

Lisää luettavaa