Arvio: Koronarajoitukset saivat Van Morrisonin aivan suunniltaan – yksisilmäinen paasaus tympii, mutta musiikissa on puolensa

Van Morrison
What's It Gonna Take?
Virgin

Korona näyttää aiheuttaneen Van Morrisonille kroonisen artistisen ripulin. Vajaa vuosi Latest Record Project: Volume 1 -tuplajärkäleen jälkeen What’s It Gonna Take? suoltaa jälleen morrisonisia protesteja yhden toisensa perään. Urputuksensa Morrison fokusoi kaikesta ilkeydestä vastuussa pitämiinsä poliitikkoihin. Koronatoimien vastaisten mielipiteidensä kohtaaman kritiikin Morrison pyrkii puolestaan kääntämään voitoksi heti levyn avausraidalla Dangerous. Vaaralliseksi kutsumisensa kun todistaa, että hän on vain ollut pääsemässä lähemmäksi totuutta.

Ilmavan jatsahtaen svengaavan albumin motto käy ilmi biisillä I Ain’t No Celebrity. Morrison ei pyri miellyttämään ketään muuta kuin itseään. Soittaminen ja laulaminen riittävät. Levyn sovitukset elävöityvät brassien ja taustalaulujen lisäksi Farfisa-urkujen kepeällä leikkisyydellä. Ja vaikka huumorintajua ei ole koskaan pidetty Van Morrisonin vahvimpana puolena, niin Sometimes It’s Just Blah Blah Blah’n The Beach Boys -henkinen surf-kuoro pakottaa hymyilemään.

Ellei What’s It Gonna Take? olisi soitannollisesti niin nautittava ja irtonaisen rento kokonaisuus, niin tekstiensä yksisilmäinen jankutus voisi karsia levyn pistesaldon tähteä pienemmäksi.