VAN MORRISON: It’s Too Late To Stop Now

VAN MORRISON
It's Too Late To Stop Now
Sony


Van Morrisonin julmetun voimaperäinen livetupla oli 18-vuotiaalle musa-nörtille ilmestyessään liiankin rapsakka ensikosketus. Nyt noin 40 vuotta myöhemmin ensi kertaa uudelleen kuunneltuna It’s Too Late To Stop Now avautuu paljon auliimmin ja perustelee väkevästi asemansa livetaltioiden kirkkaimmassa kärjessä. Yhteen hitsautuneiden laulajan ja Caledonia Soul -orkesterin yhteinen dynamiikka lyö jalat tyrmistyttävän tehokkaasti alta. Perin vähäpätöisiltä tuntuvat ne varhaiset vieroksunnan aiheet, kun Morrison rusikoi tuttuja blues- ja soul-klassikoita mielivaltaisiin tulkintoihin. Nyt vain Sam Cooken herkkä Bring It On Home tuntuu eläytyvän äänneasussaan överiksi. Omissa valiokappaleissa joustovara on parempi.

Van Morrison käyttää ääntään estottomasti yhtenä orkesterin instrumenttina, mikä antaa hänelle vapaampaa liikkumatilaa niin melodioiden kuin muunkin improvisoinnin suhteen. Lyriikka joutuu taipumaan melkoisiin sanapurkauksiin, mutta shown kokonaisdynamiikka ei petä.

Tuplalevyn oheen on nyt julkaistu neljän konsertin sarjan täydentävät kaksi muuta levyä, jotka ovat yhtä vakaata ja voimallista kamaa. Niillä saattavat myös yllättää Moondance- ja As Young Lovers Do -kappaleiden epämukavasti muunnellut tulkinnat. Mutta kokonaisnautintoa ne lisäävät huomattavasti, koska liveakti ei operoinut millään tarkkaan toistetulla sapluunalla.