VIRTA: Tales From The Deep Waters

VIRTA
Tales From The Deep Waters
Tourist Information

Suomalainen jazz elää huikeaa nousukautta eikä suuntaus tunnu muuttuvan. Tämän kuopiolaislähtöisen trion debyyttialbumi on taas vankka todiste miellyttävästä ilmiöstä.

Virta ei ole tyypillinen jazz-trio, vaan trumpetin (Antti Hevosmaa), sähkökitaran (Heikki Selamo) ja rumpujen (Erik Heikkinen) jo sinänsä poikkeava kolmio syleilee efektejä ja elektronisia tyylejä niin vakuuttavasti, että jälkimmäinen lienee bändille yhtä tuttua kuin jazz. Peliä kuljetetaan vielä mieluummin kentän kokeilevaan kuin populistiseen päähän. Viimeinen kappale on jopa remix kakkosraita Trafficista, joka perusmuodossaankin limittää oivalla tyylitajulla ambient-ajattelua kuin salaa varsin kiihkeäksi kasvavaan grooveen.

Impro-pitoinen materiaali on Virran omaa ja nivoutuu nautittavan ehjäksi  kokonaisuudeksi tavalla, joka jazzissa ei vieläkään ole järin yleistä. Kokeilevinta Milesia ja uutta norjalaisjazzia on kuunneltu siinä kuin Amon Tobininin tai Squarepusherin kaltaisia elektronikkojakin. Jukka Perkon kaksi kitaraa sisältävä Avara ja Olavi sekä Kalevi Louhivuori tulevat mieleen sukulaissieluina ajankohtaisessa estetiikassaan. Virta ajattelee musiikkiaan nimensä mukaisesti ja sehän toimii.