WARMEN: Unknown Soldier

WARMEN
Unknown Soldier
Spinefarm

Warmen on Children Of Bodomin kosketinsoittaja Janne Wirman soolotyö. Mies on miettinyt jo pitkään omien kappaleidensa julkaisemista, kun kaikkia ideoita ei voi hyödyntää pääbändissä. Oikeastaan niin tavattoman mainio soittaja kuin Janne onkin, hänen lahjansa jäävät pääyhtyeessä hieman loistavan kokonaisuuden varjoon.
Kyvyt on kuitenkin huomattu etenkin Japanissa. Mies äänestettiin Burrn-lehden lukijaäänestyksessä parhaimmaksi kosketinsoittajaksi. Taakse jäi muun muassa Jannen idoli Stratovariuksen Jens Johansson.
Bodomeista ei kannata edes puhua Jannen levyn yhteydessä. Tyylilaji kallistuu vahvasti virtuositeettiin tukeutuvan progemetallin puolelle ja Warmenin kappaleissa on myös sielua sen sijaan, että mies tyytyisi vain tekniseen kikkailuun. Useasti kappaleiden rakenteet tuntuvat noudattavan kaavaa, joka on sovelias muusikoille virittää mahdollisimman taidokkaan kuuloisia kuvioita, mutta itseisarvo se ei silti ole.
Janne Wirman levyä kuunnellessa pääpaino vaikuttaa olleenkin itse biiseissä. Asiaa tukee laululla höystetyiden kappaleiden täyteläisyys, sillä Janne on antanut myös Sinergystä tutulle Kimberly Gossille sopivasti tekemistä. Levyltä löytyy muitakin Suomen nimekkäitä metallimaestroja, mutta he ovat Warmenin tapauksessa vain hedelmällinen osa kokonaisuutta. Ja jälleen kerran kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.