”Ehkä se jollain tavalla kuvastaa paluuta kotiin” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana debyyttilevynsä julkaissut FM64

"Usein pyöritämme biisejä suuntaan, jos toiseen löytääksemme parhaan meille sopivan tyylin, mutta tämän biisin kohdalla sitä ei ikinä tarvinnut tehdä", kuvailee FM64 debyyttilevynsä nimikkokappaletta.
21.5.2019 14:10

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Tampereelta ja Jyväskylästä kotoisin oleva FM64 esiteltiin Soundin Nuoret ja raikkaat -juttusarjassa tammikuussa 2017. Tuolloin F-rapun asunnossa numero 64 alkunsa saanut nuori yhtye kuvaili musiikkiaan atmosfääriseksi indiepopiksi. Bändin laulaja-kitaristi Mikael Vihriälä kertoi erään tuttunsa kuvailleen FM64:ä ”suomipopiksi, joka ei kuulosta suomipopilta”.

Pikakelataan reilut kaksi vuotta eteenpäin nykyhetkeen. FM64 on yhä aktiivinen ja viisikon debyyttikokopitkä julkaistiin menneen viikon perjantaina. Onkin siis syytä kysyä, mitä näihin kahteen vuoteen on kuulunut?

– Kaiken kaikkiaan paljon on ehtinyt tapahtumaan. Jo tuolloin pohdimme isomman julkaisun tekemistä, kun laadukkaita biisejä alkoi olemaan valmiina jo silloin siinä määrin, että kokonaisen albumin toteuttaminen olisi mahdollista, kitaristi Terho Järventausta pohjustaa.

– Oli ilmoilla erilaisia vaihtoehtoja, mutta päädyttiin lopulta siihen että tehdään omakustanne. Meille oli tosi tärkeää tämän debyyttialbumin kanssa saada taiteellinen vapaus ja viimeinen sana itselle, laulusta ja kosketinsoittimista vastaava Vilma Kivimäki kuvailee bändin ratkaisua omakustannelevyn julkaisulle.

Levyllä on mukana kolmessa biisissä jousikokoonpano, mukaan lukien Soundin Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvältä nimikkobiisiltä Savua. Jousisovitukset syntyivät rumpali Elias Niemisen kynästä, kun bändi esiintyi jousien kanssa Läsnä -konserttiprojektissaan Tampereella.

Debyyttilevyn aloitusbiisillä on tunnetusti tärkeä rooli bändin uralla. Ikonisia debyyttilevyn starttereita ovat olleet aikojen mittaan muun muassa Blitzkrieg Bop ja Break On Through (To The Other Side) – esittäjiä tuskin tarvitseekaan mainita tässä yhteydessä. Miksi valitsitte juuri Savua debyyttinne aloituskappaleeksi? Mikä on tarina sen taustalla?

Savua-biisin synty on sinänsä erikoinen, että se muotoutui lähes lopulliseen muotoonsa hyvin nopeasti rumpali Elias Niemisen kellarissa Tampereella. Usein pyöritämme biisejä suuntaan, jos toiseen löytääksemme parhaan meille sopivan tyylin, mutta tämän biisin kohdalla sitä ei ikinä tarvinnut tehdä. Biisin sävellys ja teksti on bändin solistikaksikon (Kivimäki ja Vihriälä) käsialaa. Savua oli myös yksi ensimmäisistä levylle päätyneistä sävellyksistä, Mikael Vihriälä kuvailee.

– Ollaan aina tykätty ja uskottu biisiin. Sitä ei kuitenkaan julkaistu sinkkuna, koska tuntui biisiltä jonka ympärille on luonnollista rakentaa tätä isompaa kokonaisuutta. Haluttiin alusta asti biisin olevan levyn aloitusbiisi, se sopii tunnelmaltaan hyvin tämän kokonaisuuden alkuun, Vilma Kivimäki avaa levyn aloituskappaleen valintaa.

Savua on ollut myös aina niin sanotusti hitsaava elementti bändin jäsenten kesken. Usein treenitaukojen jälkeen sessiot aloitetaan soittamalla Savua, ehkä se jollain tavalla kuvastaa paluuta kotiin, basisti Jeremias Kuoppala paljastaa.

FM64:n lisäksi tämän viikon Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät muun muassa kaksi suomirockin kiistatonta legendaa (Ismo Alanko ja Kolmas Nainen), indien ja postrockin tienristeystä tutkiva Ghosts On TV, toukokuun lopussa toisen albuminsa Bitter julkaiseva Kaleidobolt, kaupungin kutsua tulkitseva Verhot, faninsa soundtrack-albumilla viime viikolla yllättänyt Biffy Clyro sekä sooloileva tuottajavelho Jori Sjöroos duetoimassa yhdessä Vestan kanssa.

Tältä kuulostaa Soundin Parasta juuri nyt -soittolista viikolla 21:

Lisää luettavaa