Jarkko Martikaisesta Kamasi Washingtoniin – Parasta juuri nyt -soittolistalla kesämusaa aakkosjärjestykseen katsomatta

Mitä olisikaan kesäilta ilman sopivaa soundtrackia? Sitä tarjoilevat muun muassa Jarkko Martikainen, Involvers, Monotonia, HÄN ja monet muut.
3.7.2018 17:54

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Jarkko Martikainen on kuulunut jo 1990-luvun alusta lähtien suomirockin taitavimpien sanaseppien joukkoon. Martikaisen tarinankerrontaa on saatu nauttia niin YUP:n, folkimman soolomateriaalin kuin muidenkin artistien levyillä, eikä aika näytä tylsyttävän herran kynää. Martikaisen ja Luotetut miehet -kokoonpanon tuoreella Helposti syttyvät päät -sinkulla seurataan nuoruuden eloa turvallisen etäisyyden päästä. Inspiraationa kappaleen tarinalle toimivat Luotettujen miesten keikalla viime kesänä lämmittelijöinä toimineet nuoret sankarit.

”Kaikki tuo alkoi pyöriä mielessä niin, että olin jo ennen illan tuloa kirjoittanut kappaleen heistä. Tai oikeammin: mitäpä heistä lopulta tiedän, vain sen vähän minkä yhden yön ja sitä seuranneen aamun aikana näin. Tiedän kuitenkin tarvittavat perusteet, olen elänyt samaa elämää.
Enemmän Helposti syttyvät päät kertookin itsestäni, Emasta, Anssista ja Luisista, ja useimmista, jotka ovat joko valinneet tämän tavan elää tai ovat vain löytäneet itsensä elämästä sitä”, Martikainen avaa kappaleen taustoja.

”En usko olevani kummoinen nostalgikko, en haikaile takaisin nuoruusvuosien turbulenssia. Jotain erityistä silti löytyy siitä hyvästä huolettomuudesta, suunnittelemattomuudesta ja kyvystä heittäytyä tyhjän päälle, vaikka moni vakavammin suhtautuva ympärillä väittäisi, ettei kannata. Kyllä kannattaa, olen siitä aivan varma. Itse tein siitä ammatin”, lauluntekijä kuvailee Helposti syttyvät päät -biisin henkeä.

Elokuussa Jarkko Martikainen ja Luotetut Miehet julkaisevat uuden Aina auki nimeä kantavan albumin. Hyvää ei tarvitse aina odottaa kauaa.

Kotimaisen raikkaan indie rockin ystävien kannattaa painaa mieleensä nimi Involvers. Saksofonilla ja massiivisilla syntetisaattoreilla kaikuisia kitaravallejaan koristeleva uusimaalaisyhtye julkaisi kesäkuun puolella Haunted-sinkun, jonka kirjaimellisen kalvava tunnelma pääsee tahtomattaankin kuulijan ihon alle. Post-rock- tai post-punk-aihesanojen käyttäminen ei ole tässä yhteydessä liioiteltua.

Mikäli saksofoni on hunajaa korvillesi ja 2010-lukulaisen jazzin maailma kiinnostaa, kannattaa suunnata katseensa Kamasi Washington. Maestro Kamasi julkaisi vastikään toisen sooloalbuminsa Heaven and Earth, joka nappasi tuoreessa Soundissa Kimmo K. Koskisen arviossa täydet viisi tähteä. ”Yhdysvaltalaisfonistin toinen suurempaan levitykseen päätynyt albumi on massiivinen modernin jazzin runsaudensarvi. Kahdeksi levyksi jaettu kokonaisuus on kahden ja puolen tunnin spektaakkeli, joka siivittää psykedeelisyydellään kuulijan kauas sisäavaruuteen ja toisaalta perinnetietoisuudellaan kauas menneisyyteen”, Koskinen kirjoittaa.

Kamasi Washington nähdään muuten tänä kesänä Helsingin Flow-festivaalilla, joten kannattaa ottaa symbolinen koppi fonimestarin tuotannosta jo tuotakin elokuista viikonloppua silmällä pitäen.

Viikon 27 Soundi.fi: Parasta juuri nyt -soittolista näyttää seuraavalta:

Lisää luettavaa