”Kaikki me ollaan niin pieniä palasia tässä maailmankaikkeudessa” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana avaruuteen tähystelevä Temple Balls

"Aamulla kuunnellessa ne ideat oli parempi heittää roskikseen ja etsiä joku ihan vakavasti otettava puhe."
8.4.2019 15:12

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Temple Balls päivitti maaliskuun alkupuolella julkaistulla Untamed-kakkosalbumillaan perinnetietoisen hard rockinsa modernimpaan asuun. Vuonna 2009 perustettu oululaispumppu on ehtinyt Traded Dreams -debyyttinsä ja tuoreen kokopitkänsä välillä ennättäneet kiertämään Euroopan lisäksi myös Japanissa.

Mitkä ovat fiilikset nyt kakkosalbumin julkaisun jälkeen?

– Hyvä fiilis, että saatiin vihdoinkin pukattua ulos tämä albumi. Ainahan sitä odottaa kuin kuuta nousevaa, että pääsee esittelemään uutta matskua faneille lavalla ja kotistereoiden välityksellä, laulaja Arde Teronen pukee ajatuksiaan sanoiksi.

– Pinnan alla kuplii ihan mukavasti kiekon julkaisun myötä. Ei malteta odottaa, että päästään kertomaan uusista keikkakuvioista ynnä muusta, basisti Jimi Välikangas jatkaa.

Mikä on tarina Untamedin starttaavan Infinity-biisin takana? Miten biisi ja sen tarina syntyivät?

– Jos olisi keino tietää mistä biisien idikset syntyy, niin luulenpa, että jokainen skitan veivaaja olisi myös säveltäjä. Jos tässä nyt rehellisiä ollaan, niin kannattaa viettää nuoruus pimeässä makuuhuoneessa kitaraa soitellen ja välillä se saattaa ottaa tuulta alleen, kitaristi Niko Vuorela heittää.

– Mulla iski sanoituksiin inspis aivan yhtäkkiä, kun katselin Will Smithin juontamaa ohjelmaa nimeltä One Strange Rock. Siinä entiset ja nykyiset avaruuslentäjät kertoivat aivan hullun kuuloisia juttuja, mitkä asiat vaikuttaa mihinkin. Yhden jakson jälkeen sitten istuin koneen ääreen kuuntelemaan demoa, jonka Niko oli laittanut sähköpostiin ja tein sanat varmaan ensimmäistä kertaa yhdeltä istumalta. Tuli fiilis, että kaikki me ollaan niin pieniä palasia tässä maailmankaikkeudessa ja niinhän biisissä lauletaan, Teronen kuvailee biisin tarinan taustoja.

Avaruudesta puheen ollen: Mistä saitte idean ottaa sämple John F. Kennedyn tunnetuimpiin kuuluvasta, Apollo-lentoja käsittelevästä puheesta biisin alkuun?

– Tuottajallamme (Jona Tee, H.E.A.T) on ihan uskomattoman hyvä mainosääni. Äijä kuulostaa ihan David Attenboroughilta, kun sille heittää pari olutta. Long story short, ajateltiin, että riffin päälle olisi hienoa saada jotain puhetta ja pelleiltiin erilaisilla ideoilla. Mitä pidemmälle ilta eteni, sitä levottomammiksi ideatkin muuttuivat. Aamulla kuunnellessa ne ideat oli parempi heittää roskikseen ja etsiä joku ihan vakavasti otettava puhe, basisti Välikangas paljastaa.

– Lopulta tosiaan kaiken sen läpän heiton jälkeen, saatiin Jonan kanssa idea, että kun biisikin on niin sanotusti avaruusteemainen, niin mitenkäs olisi tää JFK:n legendaarinen spiikki siihen päälle. Ja sehän toimii! Siinä myös yhdistyy käytännössä kaiken tekemisen ydin. Kun jossakin on hyvä ja muutenkin yrittää tarpeeksi, niin voi päästä pitkälle, kuten avaruuslentäjien kohdalla kuuhun, hahah, Arde Teronen naureskelee.

Temple Ballsin lisäksi tämän viikon Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät keväisen romuluiseen soundiin nojaava Sur-rur, australialaislahjakkuus Tash Sultana, Soundin Master of Pulpets -tittelillä vuoden 2018 tulokkaana palkittu Jesse Markin (FOLK-debyyttialbumi on ulkona 31. toukokuuta!), Laineen Kasperin kanssa raikkaasti kollaboroiva manselainen Pystyyn kuolleet hipitPöölö ja ystävä, djent-messias Periphery sekä monia muita raikkaita tuulahduksia korvakäytäviisi.

Tältä kuulostaa Soundin Parasta juuri nyt -soittolista 15/2019:

Lisää luettavaa