”Kuinka nykyään helposti ne läheisimmätkin ystävät ja läheiset katoaa jonnekin” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana Mafia Honey

"Jokainen pienikin asia tän biisin tekstissä tarkoittaa mulle jotain todella konkreettista ja osan niistä asioista oon ymmärtänyt vasta jälkeenpäin. Tavallaan se kappale on ollut mulle jopa vähän pelottava."
8.1.2019 17:58

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Marilyn Monroen koiran mukaan itsensä nimennyt Mafia Honey ilmestyi kotimaisen poprockin ystävien tietoisuuteen vuoden 2018 alussa julkaistulla Rakastutaan-sinkulla. Muun muassa Sallan ja Miron Matka Maailman Ympäri -yhtyeestä ja Robinin taustalta tuttujen muusikoiden muodostama Mafia Honey valmistelee parhaillaan huhtikuussa julkaistavaa debyyttikokopitkäänsä, jonka esimakua antaa tuore Yhdeksän elämää -sinkku.

Mafia Honeyn yhteydessä on puhuttu paljon yhtyeen keulahahmo Salla Hätisen poikkeuksellisesta tavasta säveltää musiikkia kanteleella, mutta kanteleen rooli on ollut pieni yhtyeen tähän asti julkaistussa tuotannossa. Yhdeksän elämää tekee tähän kuitenkin muutoksen. Mutta antakaamme Hätisen itsensä kertoa, miten uusi kappale sai alkunsa.

– Itse kappale on syntynyt, kun oon ollut matkalla kotiin ja muistan, kun toistelin tota alkua päässäni, kun kiipesin portaita rappukäytävässä, ja kun tulin kotiin se syntyi oikeastaan niin että otin kanteleen syliin ja soitin kappaleen ekan kertsin loppuun asti. Kappaleen tarina liittyy vahvasti aikaan, jolloin aloin tätä kirjoittamaan, Hätinen valottaa biisin syntyvaiheita.

– Jokainen pienikin asia tän biisin tekstissä tarkoittaa mulle jotain todella konkreettista ja osan niistä asioista oon ymmärtänyt vasta jälkeenpäin. Tavallaan se kappale on ollut mulle jopa vähän pelottava. Ehkä tässä on myös aika paljon sitä, kuinka nykyään helposti ne läheisimmätkin ystävät ja läheiset katoaa jonnekin, joko niin konkreettisesti, että muuttavat jonnekin toiselle mantereelle tai sitten vaan ajautuu vähän eri teille. Ja kuinka vaikeeta on, kun tavallaan samalla kun kaikki on muka niin tavoitettavissa koko ajan siellä älypuhelimen päässä, niin sitten ollaan kuitenkin niin kaukana.

Salla Hätisen mukaan Yhdeksän elämää oli viimeinen kappale, jonka bändi sovitti ensimmäiselle levylleen tulevista kappaleista. Syynä biisin jäämiseen viimeiseksi oli tavoite saada bändin kemia täysin kohdalleen ennen siihen tarttumista.

Kymmenessä minuutissa puhelimen sanelimeen syntyneellä – mutta sadan vuoden ajan sovitusvaiheessa hiotulla – kappaleella on myös yllättävä yhteys bändin muodustumistarinaan.

Meidän oli Tomasin [kitaristi Tomas Niemistö] kanssa tarkoitus tavata ekaa kertaa studiolla, kun olin just tehnyt tän biisin ja tapani mukaan lauleskelin tätä kovaa kävellessäni kohti studiota ja Tomas tuli osittain samaa matkaa ja katsoi mua ihan tosi oudosti, ja oli tavallaan vähän noloa sit kohdata siinä studion edessä, Salla Hätinen muistelee.

Mafia Honeyn lisäksi Parasta juuri nyt -soittolista on lastattu tällä viikolla muun muassa Badding-klassikkoa tulkitsevalla Ville Valo & Agentsilla, jylhän tunnelmoivalla Swallow The Sunilla, sitä ”sata kertaa kuultua KUNNON MUSAA” esittävältä ahvenanmaalaiselta Begravningsentreprenörernalla (tsekkaa Ville Pirisen viiden tähden levyarvostelu täältä), filippiiniläisellä IV Of Spadesilla sekä helsinkiläisellä slacker rock -pumppu Too Slow’lla.

Ota alta haltuun Parasta juuri nyt -soittolistan tarjonta viikolla 2:

Lisää luettavaa