Se tuli Seattlesta – kuuntele grungen kulmakivet

Grunge on kulkenut pitkän tien marginaalista valtavirtaan – ja kauas synnyinseudultaan Luoteis-Yhdysvalloista. Ennen Nirvanan ja kumppaneiden yltämistä miljoonamyynteihin seattlelaisyhtyeet kehittivät 1980-luvun mittaan rujoa punkin, garagerockin ja metallin ristisiitostaan. Vuosikymmenen lopulle tultaessa skene oli jo kyllin vahva nousemaan parrasvaloihin, ja 1990-luvun alussa genrestä tuli koko maailman omaisuutta.

Uituaan valtavirtaan se sai lukuisia seuraajia ympäri maailmaa ja vaikutti peruuttamattomasti rockmusiikin kehitykseen. Yhä uusien yhtyeiden löytäessä innoituksensa seattlelaisyhtyeiden tekemisistä grunge myös muutti muotoaan. Niinpä siitä muodostui vuosien saatossa hahmoton sateenvarjogenre, jonka alle voi sijoittaa hyvin erilaisia yhtyeitä 1980-luvun pioneereista vuosituhannen vaihteen stadionyhtyeisiin.

Tälle kronologisesti kootulle Grungen kulmakivet -soittolistalle on poimittu keskeisiä yhtyeitä grungen alkuhämäristä kulta-aikaan. Listan loppupuolella päätään nostaa myös usein parjattu post-grunge. Mukana on grungen suuria ja unohdettuja nimiä, riot grrrl -bändejä ja pari genren superyhtyettäkin. Huomattavin puute on grungen ja Seattle-skenen keskeisimpiin pioneereihin kuulunut U-Men, jonka musiikkia ei Spotifysta listaa koostettaessa löytynyt (kuuntele U-Meniä sen sijaan vaikka YouTubesta).

Pitkän grunge-jutun löydät tänään ilmestyneestä Soundista 4/2014.

Se tuli Seattlesta – Grungen kulmakivet

Lisää kuuntelemista: Soundin soittolistat