”Täältä löytyy runsaasti todella kovan luokan tekijöitä” – Dalindèo-nokkamies listasi tuoreen Suomi-jazzin helmet

Sunnuntaisoittarilla sukelletaan ajantajun ulottumattomiin.
22.5.2016 13:39

Sunnuntait ovat soittolistoja varten.

Tänään antaudutaan virran vietäväksi tuoreen kotimaisen jazz-musiikin merkeissä. Oppaana toimii uuden Slavic Souls -pitkäsoittonsa hiljattain julkaisseen Dalindèo-yhtyeen kitaristi, säveltäjä ja nokkamies, myös Ricky-Tick Big Band -kipparina tunnettu Valtteri Laurell Pöyhönen. Antaa herran kertoa, mitä tuleman pitää.

Jazz-musa taipuu moneen. Vaikka kotimainen skene ei ole valtava, täältä löytyy runsaasti todella kovan luokan tekijöitä ja persoonallisia säveltaiteilijoita. Jazz ei ole staattinen musatyyli, vaan aina muutoksessa eri jazz-tyylien sisällä tapahtuu omaa evoluutiota. Jazz-musiikilla voi myös olla ihmeellinen vaikutus ajantajuun; kun haluat fiilistellä sunnuntaita ja unohtaa maalliset säädöt ja sähköpostit, laita jazzlevy levylautaselle. Tai kokeile tätä soittolistaa.

Tästä löytyy noin vuoden sisään julkaistuja uusia biisejä ja mukana on jo tutumpia hahmoja kuten saksofonisti Timo Lassy, musaguru Jimi Tenor & UMO Jazz Orchestra sekä trumpetisti Kalevi Louhivuori. Tuoreemmista tekijöistä messissä ovat muun muassa pasunisti Kasperi Sarikosken Nuance-yhtye ja Mikko Sarvanne Hip Company, joka yhdistelee big band -soundia ja suomenkielistä spoken wordia.

Pianisti Aki Rissasen abstrakti, erittäin moderni jazzkieli on vuosien aikana löytänyt muotonsa ja kiteytyy tuoreeseen Amorandom-levyyn. Kitaristi Kalle Kalima on tehnyt pitkään uraa Saksassa ja listalla oleva biisi on hänen viimeisimmältä, hienolta kitaratrio-levyltään. Myös saksofonisti Mikko Innanen on todella kovassa triossa, jossa soittavat jo legendaarisilla statuksilla liikkuvat basisti William Parker ja rumpali Andrew Cyrille.

Dalindèon Slavic Soulsilta mukana on David Lynchin leffan inspiroima Highway Lost, jossa saksofonisti Pope Puolitaival soittaa niin sanotun tour de force -soolon.

Loppuun oli pakko laittaa vähän vanhempi biisi: The Five Corners Quintetin ja Mark Murphyn pistämätön Kerouac Days in Montana.

Sunnuntaisoittari Valtteri Laurell Pöyhönen: Tuoreen Suomi-jazzin helmet

Lisää luettavaa