Ultra Brasta Joni Mitchelliin ja First Aid Kitistä Fleetwood Maciin – Pegasosin Tuulikki Blom listaa suosikkilevynsä

Soundin 3/23 Elämäni soundit -palstalla kuullaan, mitä levyjä Pegasos-yhtyeen Tuulikki Blom arvostaa aivan erityisellä intohimolla. Asko Alanen toimittaa.
11.4.2023 10:14

Kuuden muusikon muodostama kollektiivi Pegasos on symbolisesti laulajan ja laulujen tekijän Tuulikki Blomin lyriikan siipien kannattelema jumal’orhi. Toisen albumin Ei mikään ole niin kuin eilen tekoon on edelleen menty tekstit edellä, mutta myös niin, että soittajat ovat saaneet aikaa ja tilaa muotoilla musiikillisia ideoitaan Tuulikin laulujen ehdoilla. Laulustemmat ja folk-akustiikka korostavat sanoitusten keskeistä asemaa, mutta monisyinen yhteistyö tuotti myös sähköisen poprockin soundeja ja elektronisia sävytyksiä.

– Kun eri muusikoiden osuuksia koottiin raitapankkiin, oltiin välillä helisemässä ideakirjon eri tempojen ja sävellajien kanssa, Tuulikki huokaa.

– Tuntui, että syntymässä oli liiankin erilaisia biisejä, onhan se kiva ottaa mukaan kaikkea pientä sommittelua, puhaltimia ja jousiakin. Mutta kaoottisuudestakin löytyi aina yhteinen linja. Pandemian alkuvaiheessa emme vähään aikaan nähneet toisiamme, kun monivuotinen vakio-treeniaikakin jäi. Vaihtoehtona aloimme kokeilla uuden levyn kokoamista, raita kerrallaan.

– Laulut äänitettiin jo melkein vuosi sitten. Odotus- ja viilausvaiheessa oli oikeastaan vain yksi biisi, joka vaati monta kuukautta. Prosessi otti koville, mutta meidän näköinen levytys siitä syntyi. Laulut eivät edusta rajattua teemaa, mutta ihan alitajuisestikin albumista tuli hyvä kokonaisuus.

– Silloin kun on tehty yhdessä, kuuden hengen kesken on voinut tulla eteen ongelma, että kaikkien pitäisi saada oma huippuideansa yhtaikaa. Nyt omia osuuksia saattoi miettiä rauhassa. Me saatoimme luottaa toisiimme ja tämän metodin myötä oppi lukemaan paremmin muiden ideoita. Nyt sitten olemme jo hyvän tovin rakentaneet livesovituksia levyjulkkariin ja myöhemmin keväälle myös muille keikoille.

Ensimmäinen itse ostamani levy ja innoittaja
Ultra Bra: Kalifornia
”Ostin isälle joululahjaksi nimen ja kannen perusteella. UB ei ollut lahjan saajan juttu, joten omin levyn itselleni. Rakastuin stemmoihin, isoon bändiin, sanoituksiin ja majesteetillisiin sävellyksiin. Pianon läsnäolo veti puoleensa, sillä harrastin sen soittoa todella intohimoisesti.”


Levy, joka lohduttaa ja mentoroi
Joni Mitchell: Blue
”Muutto opiskelemaan Helsinkiin tiesi kasvukipuja. Blue toimi lohduttavana olkapäänä. Jonissa vetosi leikkisyyden ja surusilmäisyyden yhdistelmä. Blue oli isossa roolissa laulua opiskellessa. Opettelin vokaalibreikkejä, pitkiä fraaseja, isoja ambituksia sekä folkin ’venyttelevää’ fraseerausta.”

Kun kuuntelen enemmän musiikkia kuin tekstejä
Amason: Galaxy I
”Juhannuksen autoreissuilla ystävieni kanssa Taalainmaalla joku soitti paikallisen Amason-bändin ensilevyä. Ihastuin heti Amanda Bergmanin ääneen ja bändin utuiseen soundiin. Olin niin innoissani, että taisin melkein hypähtää penkillä. Toinen levy Galaxy I on levystöni klassikoita.”

Levy, joka herättää kunnianhimoisia haaveita
Håkan Hellström: Illusioner
”Hellströmin levystä tuli sattumalta yksi suosikeistani. Herätteleviä tekstejä. Mua viehättää erityisesti Nordhemsgatan leder rakt in i himlen. Miten elävä mielikuva heti nimessä. Mahtavaa, kuinka hän hyödyntää Göteborgin sinfoniaorkesteria valtavan runsaana instrumenttinaan.”

Levy, jota fiilistelee koko bändi
Fleetwood Mac: Rumours
”Kun kuulin Paperi T:n biisin Stevie Nicks, googlasin kenestä on kyse. Fleetwood Macin mahtisävellykset, vuoropuhelevat tekstit, vaihtuvat laulajat ja folkrock-tyyli imaisivat heti mukaansa. Dreams on loistoesimerkki siitä, miten vähillä, hyvin valikoiduilla aineksilla voi tehdä upean teoksen.”

Levy, joka inspiroi Pegasoksen laulustemmoja
First Aid Kit: Stay Gold
”Söderbergin sisaruksia olen luukuttanut paljon. Ihailen Johannan ja Klaran laulunkirjoitustaitoa ja kokonaisvaltaista muusikkoutta. Mahtavaa laulua ja soittoa. Olen nähnyt keikoilla, kun he halusivat esittää biisin ilman äänentoistoa. Kuinka hyvältä se kuulostikaan!”

Luovuudellaan inspiroiva levy ja artisti
The Beatles: Abbey Road
”Beatles-musiikissa ihailen valon ja varjojen suhdetta. Koskettavan herkkiä biisejä, kuten Golden Slumbers ja rinnalla lastenlaulumainen Octopus’s Garden. Etenkin myöhäisvaiheesta huokuu luova leikki, niin musiikissa kuin teksteissäkin.
Tämän takia koko bändimme palaa aina Beatlesin musiikin äärelle.”

Innoitti Ei mikään ole niin kuin eilen -sovituksia
Big Red Machine: How Long Do You Think It’s Gonna Last
”Edellinen muusamme oli The War On Drugs, tällä kertaa taas Big Red Machine. Rumpali Oskari ja akustista kitaraa soittava Veikki kuuntelivat levyä sovittaessaan ja äänittäessään omia raitojaan levyllemme. Näin Big Red Machine tuli tutuksi meille muillekin, ja yhtyeen vaikutus levyyn oli todella merkittävä.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 3/23.

Lisää luettavaa