Löytölapset – Lauluja rinnakkaistodellisuudesta

Plim! ”Kun kuulet tämän äänen, käännä sivua.” Harvasta soittimesta tulee yhtä satumainen tunnelma kuin harpusta. Konserttiharppu on harvinainen instrumentti rock­musiikissa, mutta harvinainen on myös helsinkiläisyhtye Löytölapset.

”Olen aina tykännyt kokeilla uusia asioita”

Säveltäjä-sanoittaja Salla Maria Hakkolan harpun ympärille kerääntynyt trio ammentaa ideoita elokuvamusiikista, jazzista, popista, klassisesta aina kansanmusiikkiin asti. Konservatorion pidemmät oppimäärät suorittaneiden muusikoiden äänitaiteella ei ole paljoakaan tekemistä rockin kanssa, paitsi ehkä asenteensa puolesta. Progressiivinen ja kamarimusiikkimainen fuusio on rajoja rikkovaa mutta silti helposti omaksuttavaa modernia laulelmaa.

– Olen aina tykännyt kokeilla uusia asioita, Hakkola kertoo. – Kun lakkasin soittamasta klassista musiikkia, halusin kokeilla, mitä kaikkea muuta harpulla voi tehdä. Rupesimme soittamaan ja innostuimme siitä, mitä voi saada aikaan tuollaisella instrumentaatiolla: harpulla, bassolla ja rummuilla. Alussa konsepti oli avoin. Emme rajanneet sitä, mitä biisin sisällä voi tapahtua. Olen soittanut hyvin monenlaista musiikkia, enkä ajattele soittaessani genrejä. On vain erilaisia tapoja ilmaista asioita.

Löytölapset johdattavat musiikillaan kuulijansa unen ja toden oudoille rajamaille, josta he myös ammentavat erikoisia tarinoitaan oudoista sattumuksista ja keskeneräisistä kohtaloista.

Löytölapset taitavat olla aika hippejä. Runolliset ja sensuellit lyriikat vilisevät keijuja ja metsänpeikkoja. Eivätkö nämä ole hieman naiiveja aiheita aikuisille ihmisille?

– Tekstini ovat lyyrisiä. Niihin sisältyy monia merkityksiä, toisinaan jopa ironiaa erilaisten tarinoiden ja kohtaloiden muodossa. Sanat on tehty vilpittömästi mutta ei tosikkomaisesti ja ne saavat olla hauskoja.

– Ajattelen, että kappaleemme ovat rinnakkaistodellisuuksia. Löytölapsilla on menneisyys, mistä kukaan ei tiedä. Ne ovat jääneet tilaan, jossa todellisuus ja mielikuvitus sekoittuvat.

Siviilissä Hakkola toimii osa-aikaisesti pelifirma Roviolla säveltäjänä. Lukuisten omien musiikkiprojektien ohella hän näppäilee harppuaan myös Yona & Liikkuvat Pilvet -orkesterissa. Yhtyeen kotisivuilla mainitaan, että muun muassa Slash on esittänyt Hakkolan kappaleita. Miten tämä on mahdollista?

– Slash on suuri Angry Birds -fani ja halusi tehdä jotain yhteistyötä yrityksen kanssa. Luonnollisesti se liittyi musiikkiin. Olen säveltänyt Angry Birds Spacen musiikit, ja Slash halusi tehdä siitä oman version. Teimme hänelle rock-tyylisen pohjan, johon Slash soitti kitaraa, Hakola muistelee.