Tarkkailuluokka | ABOY Möljökki Ltd: Vinksahtaneet kompit ja energiajuomaa järjestelmässä

"Punkkibändi oli loistava väline kanavoida turhautumista ja tuntea olevansa niin sanotusti kova jätkä, mitä en todellakaan ollut."
27.11.2019 18:15

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Tässä juttusarjassa on (ainakin kahden viime vuoden aikana) kirjoitettu paljon bändeistä, jotka on perustettu lukiossa, mutta toistaiseksi yhdenkään artistin kohdalla ei ole todella ollut kyse yhtyeestä, jonka jäsenet olisivat yhä lukiossa. Säännön vahvistavan poikkeuksen tekee 18-vuotiaista Sibelius-lukion opiskelijoista koostuva Aboy Möljökki Ltd.

Bändin historia kantaa Kruunuhaan yläasteelle, jossa jäsenet Milo Mäkelä (laulu, kitara), Patrik ”Pate” Ladvelin (basso) ja Tatu Tikka (rummut) tutustuivat.

– Punkkibändi oli loistava väline kanavoida turhautumista ja tuntea olevansa niin sanotusti kova jätkä, mitä en todellakaan ollut. Tulin Kruunaan kasilla, kun muutettiin Turusta Stadiin. Kyselin sokkona kiinnostaako jotakuta perustaa bändi, Milo Mäkelä kertoo.

– Me oltiin Paten kaa samalla luokalla ja ystävystyttiin heti. Milon kans en aluksi ollut tekemisissä, mutta tiesin että se on helvetin hyvä soittaja. Sit Milo kuuli mun soittoa ja kysy aloitetaanko bändi. Miks ei?, Tatu Tikka jatkaa tarinaa.

Alun perin yhtye olikin jäsentensä mukaan ”kourallinen skidejä, jotka halusivat soittaa kovaa ja sekoilla”. Bändin nimi napattiin Megaforce-energiajuoman lempinimi Möljöstä, joka taipui muotoon Möljökki.

– Aboy Möljökki Ltd syntyi, kun vitsailtiin, että haetaan Megaforcelta sponssia ja tehdään toiminimi, jäsenet paljastavat.

Keiden vaikutus kuuluu soundissanne?

– Red Hot Chili Peppersin jammailu ja kyky luoda valtava meininki triolla on vaikuttanut vahvasti Möljökin saundiin, basisti Patrik Ladvelin kertoo.

Milo Mäkelä summaa, että Möljökki on hänen mukaansa ennen kaikkea alkuvoimaista eläimellistä energiaa ja live-elämys, ja nimeääkin vaikutteiksi Sielun Veljet, James Brownin ja ”lukemattomat muut legendaariset sekoilijat”.

– Oon avoin kaikenlaiselle musiikille ja vaikutteet on tosi biisikohtaisia. Lähiaikoina vaikuttajina erityisesti Soul Coughing, King Crimson ja King Gizzard & the Lizard Wizard, Tatu Tikka listaa.

Amerikkalainen Soul Coughing on kokoonpanon yhteinen suosikki, jonka vinksahtaneet kompit kuuluvat osissa Möljökki-biiseistä, trio toteaa.

Bändin biisit syntyvät yhtyeen mukaan selkeän kaavan kautta alkaen jameilla, joiden innoittamana ja toisinaan niiden aikana Mäkelä kirjoittaa biisiin sanat. Kappaleet syntyvät laulaja-kitaristin tekemän biisin raaka-versiosta, mutta toisinaan biisien suunnasta käydään riidaksikin eskaloituvaa tiukkaa dialogia.

– Mulla on paha taipumus haluta määrätä omista biiseistä. Kerta toisensa jälkeen oppii, että bändin vahvuus on nimenomaan siinä, että kaikkien työnjälki näkyy ja lopullinen kappale on aina tietynlainen kompromissi, yhdistelmä kaikkien mieltymyksiä ja kokemuksia, Mäkelä tunnustaa.

Möljökki voisi nähdä tulevaisuudessa itsensä lämmittelemässä Ursus Factorya, jonka ennakkoluulotonta ja rohkeaa musiikkia, käsittämätöntä energia ja saundia sekä livenä että levyllä bändi kertoo ihailevansa.

Mistä biisinne Jos tummat pilvet saapuu Helsinkiin syntyi? Mikä on tarina sen taustalla?

Jos tummat pilvet saapuu Helsinkiin on ekoja biisejä mitä me tehtiin. Siinä näkyy hyvin Möljökin nollasta sataan sekunnissa -mentaliteetti ja sanoma: mistä vaan saa ja pitää laulaa. Teksti kertoo lyhyen ”nössön” pojan suhteesta pitkään suosittuun mimmiin. Semmonen asetelma on edelleen aika tabu ja siitä saa kuulla vittuilua, Milo Mäkelä kertoo ja jatkaa:

– Tummat pilvet” symboloi kaikkea sitä painetta mikä tällasiin ei-hyväksyttyihin parisuhteisiin kohdistuu. Tilanteen epätoivo kääntyy ironiseksi, kun kertsissä todetaan, että jos nyt ei muu auta niin ”piiloudutaan verkkokellariin”.

– Tykkään sen biisin dynaamisesta rakenteesta. Aluksi saa fiilistellä ihan rauhassa ja sit taas mättää täysillä, ja rauhottua ja mätätä. Varsinkin loppusooloilu jamissa itelläni tulee aina, niin suuri euforian tunne, kun saa soittaa miten vaan ja mikä vaan tuntuu oikealta, Tatu Tikka summaa.

Seuraavan kerran Aboy Möljökki Ltd:n voi nähdä livenä Oranssifestilla perjantaina 29.11. ja On the Rocksissa 8. tammikuuta. Ensimmäisen levyn äänitykset starttaavat pian, materiaali on jo valmiina, vinkkaa kolmikkomme.

Aboy Möljökki Ltd on:
Milo Mäkelä – laulu ja kitara
Patrik ”Pate” Ladvelin – basso
Tatu Tikka – rummut

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa