Tarkkailuluokka | Underground Witch Rock: värikkäitä kristallikiviä ja noitarokkia Imatralta

Marvin Gaye, vesimeloniesanssi ja salaseurat. Mitä imatralaisten aamupuuroon on sekoitettu?

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Imatralla vuoden 2012 lopulla perustettu Underground Witch Rock julkaisi Water Talk -debyytti-EP:nsä menneen vuoden joulukuussa. Kaikessa rauhassa Etelä-Karjalassa kypsyneen bändin kevyen happoisesti soiva psykedeelinen garage herätti allekirjoittaneen mielenkiinnon jo EP:n aloittavan Only Thing (That Keeps Me Warm) -biisin myötä.

Tarkkailuluokan kysymyksiin vastaa nelihenkisen bändin kosketinsoittaja Tommi Pellinen. Miltä Underground Witch Rockin alkusävelet kuulostivat?

– Perustamiseen liittyi kova fiilistely Velvet Undergroundia ja Beatlesiä kohtaan. Bändin alkumeininki oli lähinnä garagea, jossa oli myös kaikuja joistain britti-indiestä. Oli oikeastaan vain kova tarve perustaa bändi, jossa pystyisi vaan tehdä biisejä eikä murehtia liikaa niiden rakenteista. Sittemmin tämä mentaliteetti on saanut uusia twistejä, Pellinen kuvailee.

Mistä nimi Underground Witch Rock oikein tulee? Onko taustalla jokin mystinen salajärjestö vai maanalainen noitakivi?

– Underground Witch Rock voi tarkoittaa mitä ikinä haluat sen tarkoittavan. Se voi esimerkiksi olla semmoinen värikäs kristallikivi, jonka voi laittaa taskuun ja miettiä asioita, joita haluaisit tapahtuvan​​​​. Tai sitten se voi noitarokkia soittavan salaseuran genre. Jos tulee jotain muuta mieleen, niin se on ihan yhtä oikein, Pellinen vastaa kryptisesti.

”Underground Witch Rock voi tarkoittaa mitä ikinä haluat sen tarkoittavan. Se voi esimerkiksi olla semmoinen värikäs kristallikivi, jonka voi laittaa taskuun ja miettiä asioita, joita haluaisit tapahtuvan​​​​.”

Vettä ehti virrata Imatrankoskessa viiden vuoden ajan Underground Witch Rockin perustamisesta ensimmäisen EP:n julkaisuun. Mitä kaikkea näihin vuosiin on mahtunut?

– Ollaan äänitelty kotistudiomeiningillä Imatralla joitain biisejä meidän Soundcloud-sivulle. Sen lisäksi ollaan soiteltu keikkoja eri puolella Suomea ja tuntuukin, että ollaan saatu ihmisiä liikkeelle enenevissä määrin kaupungeissa, joissa ollaan soitettu useammin, Pellinen vastaa ja jatkaa:

– Ollaan tietysti myös kehitelty uusia juttuja meidän musaan ja soundiin ja koitettu hioa pakettia tiukemmaksi. Nykyinen kokoonpano on vakiintunut viimeisen parin vuoden aikana ja tekemämme musiikki on solahtanut uomiinsa tarpeeksi miellyttävästi, että nyt oli aika julkaista meidän ensimmäinen EP.

”Meidän mielestä Water Talk -EP:ssä pystyy aistimaan Unknown Mortal Orchestraa, Marvin Gayeta, vesimeloniesanssia ja mansikkapirtelöä. Myös shoegaze-meiningit on ollut framilla.”

Mainitsit keikat, joten puhutaan niistä. Millaisia imatralaisten noitarokkarien keikat ovat?

– Yleisöllä tuntuu olevan meidän keikoilla hauskaa ja tunnelma on parhaimmillaan hikinen ja tiivis. Aika usein tuntuu myös, että ilmassa on jännitettä, joka ajaa porukkaa syvemmälle musiikkiin. Tämä kaikki on kuitenkin kuulopuheita, jota emme voi varmaksi todistaa, kosketinsoittaja huomauttaa.

Water Talk -EP:llä Underground Witch Rock – tai lyhennettynä UGWR – soi raikkaan unenomaisesti herättäen mielleyhtymiä erityisesti australialaiseen Tame Impalaan. Julkaisun päättävällä Phantom Vibrations -kappaleella on kuultavissa hienoisia kaikuja kevyistä folk- ja country-vaikutteista. Mitä bändi itse nimeäisi vaikutteikseen?

– Vaikutteita meidän musiikkiin pyritään kaapimaan mahdollisimman leveällä haarukalla. Meidän mielestä Water Talk -EP:ssä pystyy aistimaan Unknown Mortal Orchestraa, Marvin Gayeta, vesimeloniesanssia ja mansikkapirtelöä. Myös shoegaze-meiningit on ollut framilla, kosketinsoittaja kertoo koko bändin puolesta.

Jos Underground Witch Rock tekisi soundtrackin elokuvalle, niin mistä leffa kertoisi?

– Se olisi Neuvostoliitto-henkinen camp scifi-leffa, jossa olisi kuitenkin tosi koskettava tarina esimerkiksi ihmismielen murtumisesta. Päähenkilö voisi olla klassinen strong and silent -tyyppinen hahmo, joka kuitenkin loppujen lopuksi vuodattaa yhden kyyneleen, kun hän ymmärtää pudonneensa kehityksen kelkasta ja siten myös uudenlaisen yhteiskunnan ulkopuolelle.

– Elokuvassa olisi paljon visuaalista karkkia ja kuvauksessa käytettäisi paljon pienoismalleja, joiden avulla luotaisiin vähän halvan näköinen ympäristö esimerkiksi avaruusaluksille. Takuuvarma kyynelkanavien puhdistaja.

Underground Witch Rock on:
Nikita Rytkönen – laulu ja kitara
Tommi Pellinen – koskettimet
Iiro Orava – basso
Juho Harju – rummut

Aiemmin Tarkkailuluokalla esiteltyihin artisteihin pääset tutustumaan täältä.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalla? Ilmianna heidät meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: