30 vuotta sitten – Rock turmelee lapset, Washingtonin Vaimot rientävät apuun!

Frank Zappa, John Denver ja Dee Snider puolustivat muusikoiden oikeuksia ja taiteellista vapautta Senaatin kuulemisessa 19.9.1985.
19.9.2015 09:30

Tänä päivänä Twisted Sisterin We’re Not Gonna Take It tai Princen Darling Nikki eivät kuulosta järin rankoilta, shokeeraavilta tai muuten dekadenteilta. 30 vuotta sitten ne olivat kuitenkin liikaa Washingtonin valtaapitävien vaimojen korville. Ei muuta kuin kukkahatut päähän ja barrikadeille!

Tipper Gore (silloisen Senaattorin ja tulevan varapresidentti Al Goren vaimo), Susan Baker, Pam Hower ja Sally Nevious muodostivat Washingtonin Vaimoiksi kutsutun ydinnelikon, joka perusti Parents Music Resource Center (PMRC) -komitean. Komitean tarkoituksena oli suojella lapsia ja nuoria musiikin turmelevilta vaikutteilta. Levy-yhtiöiden tulisi asettaa elokuvista tutut ikärajoitukset ja suositukset myös levyille asianmukaisine varoituksineen. Albumikansien ja sanoitusten sensuroiminen yms. oli niin ikään komitean agendalla.

PMRC julkaisi myös kuuluisan listan erityisen väkivaltaisista ja epäsiveellisistä kappaleista. Filthy Fifteen -listalta löytyy jo mainittujen Twisted Sisterin ja Princen lisäksi muun muassa Madonna (Dress You Up), AC/DC (Let Me Put My Love Into You), W.A.S.P. (Animal (Fuck Like A Beast)), Cyndi Lauper (She Bop) ja Sheena Easton (Sugar Walls).

19. syyskuuta 1985 (eli tasan 30 vuotta sitten, kuinkas sattuikaan!) Senaatti kuuli PMRC:n edustajien sekä muutaman valitun muusikon lausunnot aiheesta, ennen kuin varoitustarrat otettaisiin käyttöön. PMRC:tä edustivat Senaattorit Paula Hawkins ja Al Gore, muusikoita Frank Zappa, folk-muusikko John Denver ja Twisted Sister -laulaja Dee Snider, joka muistelee kuulemisia Huffington Postin kolumnissaan.

”Sitä vihan määrää, joka Al Goren katseessa oli, kun sanoin Tipper Gorella olevan likainen mielikuvitus.”

– Otin avosylin vastaan tilaisuuden näyttää PMRC:lle ja Senaatille ettei kirjaa kannata tuomita kannen perusteella. Heidän närkästyneet reaktionsa minun 80-luvun rokkistara-tyyliin ja lopulta auki loksahtaneet leuat kun murskasin heidän argumenttinsa yksi kerrallaan olivat ikimuistoiset, Snider kirjoittaa.

Osansa sai myös Al Goren vaimo Tipper, jonka mukaan Twisted Sisterin Under The Blade sisältää vihjauksia sadomasokismiin ja bondageen sekä yllyttää raiskaamiseen.

– Oli ilo katsella sitä vihan määrää, joka Al Goren katseessa oli, kun sanoin Tipper Gorella olevan likainen mielikuvitus, jos hän löytää sellaisia viittauksia kappaleesta. Kappale kun kertoo oikeasti bändin kitaristin kirurgisesta operaatiosta. He eivät selvästikään miettineet loppuun asti kun pyysivät minut puhumaan kuulemisiin.

Frank Zappa puolestaan piti puheenvuorossaan ”PMRC:n ehdotusta hölynpölynä joka ei suojele lapsia ja rikkoo muusikoiden oikeuksia”. Zappan esiintymisen kuulemisessa voit katsella täältä. Zappa käytti pätkiä kuulemisesta Frank Zappa Meets The Mothers Of Prevention -albumin kappaleella Porn Wars.

RIAA (Recording Industry Association of America) suostui varoitustarrojen käyttöönottamiseen lopulta oma-aloitteisesti. RIAA:n tarrat olivat geneeriset ja yleispätevät, siinä missä PMRC halusi tarroihin merkinnät sisällöstä.

Tarrojen vaikutuksesta voidaan sitten olla montaa mieltä. Monien mielestä niiden vaikutus on ollut päinvastainen: varoitustarrat saavat lapset haluamaan ja hankkimaan kiellettyä tai epäsopivaa musiikkia vain enemmän. Myyntilukujen lisäksi PMRC:n toiminta on toiminut muusana lukuisille artisteille. PMRC vilahtaakin monissa sanoituksissa, levyjen kansissa ja sisäsivuilla.

Niin että miten noin niin kun omasta mielestä, Tipper Gore?

Alta löytyvään soittolistaan on koottu muutamia PMRC-aiheisia kappaleita sekä Filthy Fifteen -listan biisejä.

 

Lisää luettavaa