800-sivuinen metallieepos – Arvioitavana Isten Fanzine -kirja

Kun metalli eli vielä tiukasti marginaalissa, kiiri sana bändeistä pienlehtien kautta. Tuolloin Suomessa oli kourallinen omistautuneita metallizinejen tekijöitä. Lahjakkain heistä oli tamperelainen Mikko Mattila, jonka Isten Fanzine oli etenkin 90-luvun puolessavälissä kansainväliselläkin mittapuulla mitattuna johtavia metallizinejä.

”Ajankuvana Isten on mittaamattoman arvokas palanen tuolloin uusien musiikkityylien historiankirjoitusta.”

Istenin alkutaival oli omaksi iloksi puuhastelua, mutta pian lehdet levisivät myös omaa kirjoituspöytää pidemmälle. Nykyperspektiivistä käsin lehden historian kiinnostavimmat vaiheet osuvat ajanjaksoihin, kun undergroundissa kehittyneet genret (speed-, death- ja blackmetal) kasvoivat undergroundista kaupalliseksi musiikiksi. Ajankuvana Isten on mittaamattoman arvokas palanen tuolloin uusien musiikkityylien historiankirjoitusta.

Siinä missä muut aikansa pienlehdet tyytyivät kehumaan kaikkea eteen kannettua, oli Isten kriittisempi. Mattila avustajineen oli muiden lailla innostunut uusista bändeistä, mutta kehtasi myös sanoa, jos ei nähnyt sadoissa ja taas sadoissa demoissa ja levyissä muuta kuin kulloisenkin trendin perässä hölkkääjiä. Mattilan kirjoitustyyli oli armoton, mutta myös kekseliäs ja hauska.
Kun underground-scene oli lopullisesti kuihtumassa musiikin muuttuessa valtavirraksi, jäi Isten puolustamaan paikkaansa yhä sarkastisempana. Äärimetallin murrosvaiheessa se herätti huomiota ja pahaa verta. Jutut muuttuivat synkemmiksi, monille varmasti jopa raskassoutuisiksi. Teoreettisenkin pohdinnan tukena on silti koko ajan rakkaus metalliin.

Svartin nyt julkaisemaa yli 800-sivuista Istenin antologiaa on mahdoton lyödä tiivistetysti nippuun, sillä sen sisältö on runsaudessaan ylitsevuotava ja rönsyilevä anarkismi hulvatonta. Samassa paketissa on lukematon määrä aikansa tärkeimpien metalliyhtyeiden haastatteluja uransa merkittävimmillä hetkillä, mutta myös terävä-älyisiä arvosteluja ja ääneen ajattelua. Kaiken kruunaa loppua kohti yhä näyttävämmäksi muuntautuva taitto, jota ei edes kehtaa verrata muihin metallipienlehtiin. Vertailun tekee tarpeettomaksi sekin, että yhä aktiivisen Istenin täyttäessä nyt 30 vuotta, ei metallifanzine-sceneä ole ollut vuosikausiin olemassakaan.

Mikko Mattila: Isten Fanzine – Don’t Break The Ghost (Svart Records, 2014)
Lisätietoja: Facebook